СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Искат да спрат изграждането на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни
 Facebook

Искат да спрат изграждането на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни13.11.2019 / 14:40 - CityBuild.bg

Това е първият пакет с промени в ЗУТ, който Столична община внася в МРРБ.

 

„Премахване на възможността за строителство на сгради с намалени отстояния и брой паркоместа чрез използване на по-ниските изисквания за общежития, ателиета и апартаментни хотели. Целта е да затворим вратичките в закона, които позволяват скриване на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни, към които изисквания за строителство са по-ниски. Това е първият пакет с промени в Закона за устройство на територията, който внасям в МРРБ". Това каза кметът Йорданка Фандъкова. 

 

Практиката показва, че изискванията за общежития, ателиета и апартаментни хотели се използват от някои инвеститори за заобикаляне на правилата, като зад тях се крие строителство на жилищни сгради. „По този начин се създават проблеми както за градската среда, така и за бъдещите собственици на апартаменти,  които не могат да се регистрират и плащат такси по промишлени тарифи. Затова настоявам да се премахне възможността за строителство на сгради изцяло с ателиета и продажба на самостоятелни обекти в сгради, които са предназначени за общежития и хотели.", каза кметът. С МРРБ ще бъде сформирана работна група за изчистване на текстовете, които ще бъдат предложени на Народното събрание.

 

 

Кметът Фандъкова и главният архитект на Столична община арх. Здравков предлагат и създаване на регистър на системите за паркиране.  „Констатираме злоупотреби със системите за гариране и паркиране. С тях се осигурява нужният по норматив брой паркоместа, а след въвеждане на сградата в експлоатация те се демонтират и продават на друг обект", обясни арх. Здравков. „Това също е начин да се заобикалят правилата и затова настояваме тези системи за бъдат регистрирани и да подлежат на  ежегоден технически контрол. По този начин ще се повиши и безопасността при ползването на съоръженията", каза Фандъкова. 

 

Следващият пакет от законодателни промени ще бъде за увеличаване на отстоянията за ново строителство в жилищни комплекси. „Заедно с екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия вече работим по анализ на плановете и наредбите", каза арх. Здравков. През 2018 г. по настояване на Фандъкова и арх. Здравков беше премахната възможността за строителство на сгради без ограничение на правилата в т.нар. ъглови имоти. С промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община бяха въведени и горни граници за височините на сградите в различните зони на София. „Разчитам, че общинският съвет ще подкрепи предложението за промяна на Общия устройствен план на София. С него ще въведем  допълнителна защита на зелените площи, ред в строителството и развитието на териториите, които сега започват да се развиват", каза Фандъкова.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано