СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Искат да строят 300-метрова сграда в София
 Facebook

Искат да строят 300-метрова сграда в София24.11.2017 / 17:37 - CityBuild.bg

Това стана ясно на дискусия за предложените промени в Закона за застрояване на столицата.

 

Необходимо е регулиране на строителството на високи сгради - около това се обединиха участниците във вчерашната дискусия, организирана от регионалната комисия в парламента. Спорове предизвика начинът, по който да стане това.

 

Предложенията за промени в ЗУЗСО са предложени от НАГ, внесени са в Народното събрание от ГЕРБ, но все още не са минали на първо четене. Те предвиждат затваряне на вратички от Закона за устройство на територията, които позволяват неограничена плътност и интензивност на застрояването в ъглови имоти, какъвто е случаят с предвидената висока сграда на „Артекс" в район Лозенец /срещу която вече няколко пъти протестират граждани/, както и с предвижданата висока сграда до мол Парадайс в същия квартал /за която се чака конкурс/ и сграда на НИКМИ в квартал Стрелбище /отново предизвикала протести/. Предложенията за промени в закона предвиждат максимална височина между 15 и 125 метра в различните части на града, както и обособяването на зони без ограничение на височината на сградите - на бул. „Цариградско шосе" до Интер Експо център и на кръстовището на бул. „Царица Йоана" и Околовръстното шосе.

 

Според главния архитект на София Здравко Здравков промените трябва да бъдат приети спешно, за да се спре инвестиционният натиск за високи сгради на различни места в града, които при сегашното законодателство могат само да бъдат забавени. Има няколко искания за сгради над 75 метра отвъд Южната дъга на Околовръстното шосе, каза той. И нещо повече - в същия ден е имал разговор с инвеститор, който иска да построи 300-метрова сграда.

 

Сред поддържащите промените в ЗУЗСО са МРРБ, депутати и общински съветници от ГЕРБ, депутати от БСП, кметът на район „Лозенец", председателят на УС на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране /КИИП/, председателят на РК на КИИП София-град и председателят на УС на Съюза на архитектите в България. Освен принципна подкрепа обаче, някои от тях имат забележки по предложените промени и между първо и второ четене ще направят свои предложения.

 

Критики към промените в този им вид има Камарата на архитектите в България. Председателят на УС на КАБ арх. Борислав Игнатов заяви, че Камарата е солидарна с главния архитект, но апелира промяната да се търси чрез Закона за устройство на територията, тъй като проблемите са не само в София, а в цяла България. Според Националната асоциация на строителните предприемачи част от текстовете дават твърде големи правомощия на Столичния общински съвет и то по субективен начин - „ще затворят врати, но ще отворят цели портали". От Съюза на урбанистите в България пък не приемат кота корниз до 50 м в историческия център, защото това е прекалено голяма височина за този район.

 

Камарата на строителите в България принципно подкрепя промени в закона, но след като се намери балансирано решение.  Според председателя на УС на КСБ Николай Станков, в предложените промени има основни противоречия от правно-технически характер, освен това проектът е трябвало предварително да бъде съгласуван с всички браншови организации. Предложените текстове страдат от много юридически пороци, каза и инж. Димитър Начев от "Българско общество за строително право".

 

Критики към предложените промени имат и от граждански организации като "Спаси София" и "Граждани за зелена София", както и кметът на район „Младост", която не иска зона с небостъргачи.

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано