СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Искат съвременна и приветлива за децата болница в София
 Facebook

Искат съвременна и приветлива за децата болница в София18.05.2020 / 10:30 - CityBuild.bg

Родители, лекари и архитекти протестираха вчера срещу довършването на стара сграда.

 

 

Продължава недоволството срещу строеж на бъдещата детска болница в София в стара сграда на територията на Александровска болница. В началото на април министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение  ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за проектиране, строителство и авторски надзор на Националната многопрофилна детска болница, с което беше дадена зелена светлина за изграждането й, а в началото на месеца Министерският съвет реши болницата да стане обект с национално значение, което ще позволи да бъдат съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури, свързани с различните етапи от реализацията на проекта.

 

 

Срещу реконструкцията на стария строеж в двора на Александровска болница се обявиха архитекти, инженери, родители и лекари - с мотиви, че довършването на болницата върху този скелет е рисково, че заданието на поръчката е непълно и неточно, че не са предвидени съвременни и енергоспестяващи мерки за сградата и дизайн като на много детски болници по света. От националната гражданска инициатива „За истинска детска болница" искат изграждане и управление на съвременна многопрофилна Национална детска болница с ясни срокове, ангажименти и отговорности. От инициативата настояват за:

 

  • Отмяна на обявената през юли 2019г. обществена поръчка за довършване на строежа в Комплекса на Александровска болница.

 

  • Проучване и анализ на основните потребности на децата, техните родители и лекарите и медицинските специалисти, които предстои да работят в лечебното заведение. 

 

  • Разработване на професионално, подробно задание в съответствие с международните стандарти за съвременна педиатрична болница с високи изисквания за качеството на сградата и гаранции за качеството на изпълнение, включително независим строителен надзор.

 

  • Избор на терен за строителство, който позволява изграждането на болница, отговаряща на съвременните изисквания за качествено лечение на деца и достъпност.

 

  • Осигуряване на обществен контрол и прозрачност чрез създаване на Обществен съвет за изграждане на Националната педиатрична болница, в който участват представители на професионалната общност (лекари, архитекти, медицински специалисти, инженери), журналисти, родители и граждани с ясни правила за участие и роля на Обществения съвет.

 

  • Обявяване на открит международен конкурс за проектиране с прозрачна процедура за избор, ясни критерии, авторитетно жури, включващо както експерти, така и представители на Обществения съвет и осигуряване на детско участие.

 

  • Създаване на Пътна карта за управлението на Националната детска болница с участие на лекарската общност и Обществения съвет, на база на направения анализ на потребностите, включително планиране на работната сила, привличане и възможности за квалификация на медицинските специалисти и други професионалисти (психолози, социални работници и пр.), както и иницииране на необходимите законодателни промени за реализирането ѝ. 

 

 

Според адв. Мариана Петрова обявяването на проекта за обект от национално значение означава, че органът, който следва да издава всички разрешения, свързани с административното обслужване на строежа, става министърът на регионалното развитие вместо главният архитект на София. Тя посочи, че има вариант договорът да бъде прекратен без неустойки от Министерството на здравеопазването. Необходима е воля от страна на управляващите, каквато те не проявяват до момента. Обмисля се и възможност въпросът да бъде отнесен към Европейския съд за правата на човека.

 

НГИ „За истинска детска болница" е учредена на 7 март 2020г. в София. В рамките на три месеца от учредяването ще се събират подписи от граждани с избирателни права в подкрепа на горепосочените искания. Те ще бъдат внесени в Министерския съвет и Народното събрание. Повече информация за инициативата - тук.

 

 
още от Новини

още от София