СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Исторически парк-атракцион се строи във варненското село Неофит Рилски
 Facebook

Исторически парк-атракцион се строи във варненското село Неофит Рилски11.07.2017 / 09:30 - citybuild.bg

Той ще пресъздава отминали епохи и ще представя експозиции на бита по нашите земи.

 

Атракционът ще предлага преживявания в атмосфера на следните епохи: Неолитна епоха, Халколитна епоха, Тракийска епоха, Римска епоха, Славяни, Прабългари, Първо българско царство и Второ българско царство. Целта е паркът да посрещне нарастващото търсене в областта на културния и исторически туризъм, да бъде помощно средство за ученици и студенти и да представи артефакти от отминали епохи от българската и световната история.

 

Исторически парк (ИП) е замислен като културно-исторически комплекс, предлагащ тематични атракции и исторически възстановки. Ще има детски кът, езеро, обширен зелен район за разходка и отдих, зона за интерактивни занимания и игри. Всичко това ще бъде допълнено от две кафенета с етно мотиви, възможности за бързо хранене - кухня с традиционни за епохите блюда, павилиони за сувенири, снимки с реквизитно облекло и доспехи, атракционно влакче и др.

 

 

Проектът е иницииран и разработен от ТРЕЖЪР БЪЛГАРИЯ в сътрудничество със специалисти от областта на историята, археологията, скулптурата, туризма, мениджмънта и финансите. Фирмата изработва предмети на изкуството, подаръци на българска и тракийска тематика, копия на антични вещи и съкровища, възстановяване на исторически артефакти, изработка на функционална скулптура с исторически мотиви, интериорен и екстериорен дизайн и други с подобна насоченост. Инвестицията в атракциона се оценява на € 50 млн., от които € 25 млн. са предназначени за общи строителни дейности и € 25 млн. - за довършителни работи и оборудване на експозиции и интерактивни зони.  

 

Според създателите на Исторически парк той ще пресъздаде исторически паметници и културни обекти на "едно обособено място в достъпен и разбираем вид за масовия посетител, с възможност за изживяване на приятни моменти и спестяване на време, средства и ресурси за пътуване до оригиналното им местонахождение". От ТРЕЖЪР БЪЛГАРИЯ смятат да развият креативен и иновативен мениджмънт за ефективно управление на парка, да постигнат високи финансови резултати и възвращаемост на инвестицията в кратки срокове.

 

 

 

 

Проектът ще се реализира поетапно до 2022г., като всеки етап включва: първи етап – праистория и зона за отдих; втори етап – Първо българско царство; трети етап – Второ българско царство; четвърти етап – кино и ресторант; пети етап – Рим.

 

Концепцията е успешно реализирана и работи в демоверсията „Неолитно селище". "Пресъздадени са главни акценти от основния проект, които от 2014 г. насам генерират сериозен туристически интерес. Прилаганата маркетингова стратегия и резултатите от нея дават основание да се смята, че целите пред основния проект са реални и постижими. Натрупаният опит в работата с научни консултанти, художествени изпълнители, партньори, туроператори и туристически агенти гарантира спестяване на технологично време и осигуряване на летящ старт за „Исторически парк", казват от ТРЕЖЪР БЪЛГАРИЯ. 

 

Първата копка ще се състои в 11:00 часа на входа на с. Неофит Рилски.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано