СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Иванчева: Поредната политическа поръчка срещу р. "Младост" стана факт
 Facebook

Иванчева: Поредната политическа поръчка срещу р. "Младост" стана факт15.03.2018 / 18:54 - CityBuild.bg

Това заяви кметът след питане на CityBuild.bg относно намерение за проверка на разходвани средства.

 

Днес общинският съветник Карлос Контрера заяви, че смята да подаде сигнал в Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка с изразходваните финансови средства от столичния район „Младост" за поддържане на зелената система и междублоковите пространства, които според него изглеждат нереално. "Справката буди съмнения, че има известни нарушения, каза той.

 

CityBuild.bg се обърна с молба за коментар към кмета на район "Младост" Десислава Иванчева. Ето го:

 

Поредната политическа поръчка срещу ръководената от мен администрация стана факт днес. Бяхме обвинени, че в „Младост" през миналата година сме дали страхотни суми за почистване и озеленяване, при това неправомерно. Докато проверявах числата, които превъзбудиха г-н Контрера, реших да ги съпоставя с тези за други райони и отново осъзнах, че не ние харчим много, а отново „Младост" е най-ощетен в София. Дават се луди пари за почистване и озеленяване, от които районът с над 100 000 човека получава трохички. Ако погледнем бюджета на София, за поддържане на междублокови пространства през миналата година са дадени 8 млн. лв., още 23,4 млн. за озеленяване и други над 6 млн за БКС, както се наричат звената за поддръжка. На този фон се оказа, че 400-те хиляди лева за „Младост" са проблемни. И понеже не искам да остават съмнения сред непредубедените граждани, ще отговоря по разбивки.


Започвам с един цитат на г-н Контрера: „За сведение поддържането на уличните и алейните дървета в цяла София е около 900 000 лв. на година. В „Младост" с почти половината от тази сума имаме коефициент на полезно действие, клонящ към нула". Внушението е, че тези пари трябва да бъдат сравнени с 400-те хиляди за „Младост", а всъщност трябва да се съпоставят с 10 000 лв., колкото са дадени за поддържане на дървета, тоест за подкастряне и премахване на опасни дървета с вишка. Благодаря на господина за напомнянето, че по това перо отива близо милион за София и ще попитам: нима „Младост" има около 1% от площите на София, та можем да отделим само толкова, за да поддържаме дърветата. Докато проверявах фактите, установих колко се дава в друг район, който има 1400 дка площи или само със 100 дка повече от „Младост". Над 300 000 лв с ДДС само за почистване и поддръжка, без да са купувани машини, без да са правени нови площадки, без да са слагани пейки и кошчета, просто за самата поддръжка.


На г-н Контрера му се виждат скъпи две детски площадки, които направихме. Забравя да каже или може би не знае, че изпълнителят е избран чрез обществена поръчка, за която няма нито една жалба. Сигурно и не знае, че край тези площадки са монтирани повече стълбове за осветление, при това соларно, отколкото заложеното при заданието. Смята, че е проблем, че 60 000 лв. са похарчени за покупка на техника, но това са пари, дадени след преговори и избор не само по качество, но най-вече по най-ниски цени. Взехме моторни и тракторни косачки, за да не закъсняваме като миналата година с косенето: резачки, камион и генератор, който ни върши страхотна работа, за да може да поставяме пейки и да извършваме ремонти в занемарените с десетилетия площадки и градинки. Защо бяха занемарени, при наличието на тези бюджети на Столична община, предполагам всички се досещаме.

 

Г-н Контрера каза, че са премахнати 59 дървета, но забравя да спомене нещо, което като общинар беше хубаво да научи, а именно че те са махат само с предписания от Дирекция „Зелена система" след извършена експертна оценка, че са опасни. Казва, че в „Младост" не се садят нови дървета, а за година те са повече от 200, без да се броят доброволческите акции, които правим.


Точно заради подобните политически поръчки ние снимаме много от нещата, които правим. Това някои биха нарекли пиар, а всъщност е нашето алиби срещу клеветите. Всъщност вярвам, че обикновените граждани виждат промяната. А относно нерегламентираното харчене на средствата, очаквам поредната проверка, на която с документи, а не на думи, да докажем, че всеки един лев е изхарчен абсолютно законосъбразно. Предполагам много хора знаят, че всеки месец ни се пращат какви ли не проверки, свикнахме с тях и знаем, че те целят администрацията вместо да работи, да вади и да представя купища документи. Резултатите от проверките са еднозначни, ние няма от какво да се притесняваме и сме изрядни. И ще продължаваме така и занапред.

 

*Болдването в текста е наше /бел.ред./.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София