СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Изборът на надеждни подизпълнители е ключът към реализирането на успешен проект
 Facebook

Изборът на надеждни подизпълнители е ключът към реализирането на успешен проект13.07.2016 / 12:50 - citybuild.bg

Това сподели Йозеф Финк, приложен инженер в REHAU-Германия, при визитата си у нас през юни.

 

Строителният предприемач трябва да координира и контролира качеството на изпълнение на проекта във всичките му фази, а изборът на надеждни и компетентни подизпълнители е ключът към реализирането на успешен проект. Това вече се случва и в България. За обитателите на жилищни сгради, които подлежат на саниране, тази тенденция носи само ползи. Тя означава по-качествено изпълнение и по-малко грижи за собствениците след ремонта."

 

Това каза Йозеф Финк, приложен ин женер в REHAU-Германия, при посещението си в България с цел извършване на одит на монтажа на нови прозоречни системи на бл. 114 в кв. Меден рудник (Бургас). Проектът е в рамките на „Националната програма за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради", а изпълнителят на подмяната на прозорци е един от оторизираните партньори на REHAU за България - фирма „Булпласт". Проектът е един от образците за саниране с монтаж на прозоречни системи от висок клас, като подмяната обхваща стълбищните клетки и прозорците на всички апартаменти в сградата.

 

Блокът преди санирането

 

Северна фасада

 

Блокът по време на санирането

 

Г-н Финк, в България немският произход на продуктите се е превърнал в синоним на високо качество. За неговото гарантиране „на родна земя" прилагате утвърдени високи стандарти, но можете ли да гарантирате високото качество и у нас?

 

Нашите колеги от „Рехау България" обучават всички оторизирани партньори, предлагащи продуктите на REHAU на българския пазар. Те следят и за спазването на високите стандарти чрез специална одит програма, изготвена за всички наши партньори по света.

 

Такива мащабни проекти като този в Бургас обикновено се следят от специалисти от централата ни в Германия. Посещенията се правят, за да се проследи директно качественото изпълнение при поставяне на новите прозорци на обектите, както и за да се провери дали производствените помещения на подизпълнителя отговарят на изискванията за запазване на качеството на нашите профили.

 

Одитът на място, в производственото хале, започва с обстойна проверка на условията на съхранение на профилите. След това продължава към методите на разкрояване и обработка на профилите. Инспекцията завършва с проверка на фазата по сглобяване на крайния продукт.

 

Важни елементи на контрола са: проверка за допустими размери за запазване на устойчивостта на профила, статиката на продукцията (необходимата армировка на профила), спазване на установените норми за изсушеност на профила, монтиране на прозореца към профила и най-накрая - монтажът на място след изготвяне на прозореца. Тази проверка отнема часове и се провежда с помощта на специално съставен от REHAU списък с критерии. Изпълнението им гарантира, че са спазени всички изисквания на компанията ни за производство и монтаж, и гарантират запазването на качеството, което предлагат профилите на REHAU.

 

 

Каква е оценката Ви за работата по проекта за повишаване на енергийната ефективност на блок 114 в кв. „Меден рудник" в Бургас?

 

При посещението ми в Бургас ми направиха впечатление повишените стандарти и изисквания на основния изпълнител на обекта към неговите подизпълнители. Видно е, че строителните предприемачи вече не търсят най-евтиния изпълнител! Много повече се държи на надеждността и професионалните компетенции.

 

В сравнение с предходните години забелязвам значително подобрение в тази област - строителният предприемач следи и координира качественото изпълнение на всички фази, като качеството се гарантира от избора на правилния подизпълнител. В резултат на това не е необходимо живущите да имат грижата за координация между отделните подизпълнители за различните фази на проекта. Това е нещо ново на българския пазар, по моите наблюдения. Положителният резултат за собствениците на жилища е, че вече не са въвлечени в реализацията на проекта, както в миналото.

 

Като следствие от тази промяна в подхода какви предизвикателства излизат на преден план в новото поколение проекти за саниране?

 

Изключително важно при подобен проект е планирането! При него би следвало фирмите-подизпълнители да са много активно въвлечени. Следващ много важен фактор за успеха е професионалното изпълнение на всички операции, документирането на всички строителни фази, както и подписването на приемо-предавателен протокол на отделните фази. По тази точка смятам, че има върху какво още да работят фирмите-подизпълнители в България.

 

Ще очакваме следващите визити на Йозеф Финк за мониторинг и контрол на изпълнението на проекта на бл. 114 в кв. Меден рудник, за да проследим напредъка му, както и други проекти по Националната програма за енергийна ефективност на българските домове.

 

 
още от Новини

още от Интервюта

още от Баш майстор