СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Избран е победител в "Отворена покана" за намеса на река Марица
 Facebook

Избран е победител в "Отворена покана" за намеса на река Марица16.07.2015 / 13:50 - citybuild.bg

Гражданите избраха с 462 гласа идеята на HYS Team.

 

Над 1200 човека гласуваха за шестте предложения, които бяха доразвити от техните автори в сътрудничество с екипа на ONE ARCHITECTURE WEEK.

 

Целта на ОТВОРЕНАТА ПОКАНА бе да се открие и реализира идея за намеса, която да стимулира приобщаването на хората към реката и взаимодействието им с нея. Инициативата е част програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015, като една от основните ѝ цели е да реализира серия от намеси на река Марица, въвличащи максимален брой граждани и гости на града. ОТВОРЕНАТА ПОКАНА бе насочена към предложения за намеса в и около реката по темата на фестивала тази година "ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА", с която ONE ARCHITECTURE WEEK си поставя за цел да намери възможните отговори на въпроса каква е ролята на реката в съвременния град. 

 

Гражданите избраха с 462 гласа (453 онлайн анкета и 9 гласували по време на дизайн седмицата) идеята на HYS Team в състав: Христо Чилов, Йоан Земярски и София Стоянова. Проектът на младите ландшафтни архитекти носи името „ПЕРГОЛИТЕ" и предлага изграждане на нов кът на брега на реката с красива панорамна гледка. 

 

 

Първоначалната идея на проекта e изграждането на редица кътове за отдих по бреговете на реката, като всяка една е с различна панорамна гледка. Перголата е с ажурна форма от дървен материал, която се разполага под ъгъл от двете й страни. Пейките, разположени под перголата, са статични, изградени от дървен материал, като са разположени под различен ъгъл по посока успоредна на ъглите на перголата. Така те създават предпоставки както за съзерцаване на околния ландшафт, така и за събеседване между посетителите.

 

Дизайнът е замислен така, че да предизвиква вниманието на посетителите върху реката. Формата е ажурна (без материален гръб - само визуален от белите стъбла на брезите), за да позволи на светлината да прониква през материала, като я приобщава към средата, в която се намира.

 

За допълване на обемно-пространсвената композиция и увеличаване на биоразнообразието, подобряване на санитарно-хигиенните условия, защита от твърди частици и въздушни течения се предлага засаждане на нови дървета. Използва се растителност от вида бреза (Betula pendula), която отделя по-големи количества кислород и фитонциди, и има декоративен ефект през цялата година.  

 

Проектът ще бъде реализиран в края на лятото и ще бъде представен в Пловдив по време на ONE ARCHITECTURE WEEK, 18-27 септември. 

 

Повече за HYS Team - тук.

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно