СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Издадоха виза за промяна предназначението на Телефонната палата
 Facebook

Издадоха виза за промяна предназначението на Телефонната палата03.07.2018 / 13:50 - CityBuild.bg

Тя е за реконструкция, преустройство и надстрояване на 5-етажната сграда и за изграждане на подземни гаражи.

 

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков е издал виза за промяна на предназначението (от УПИ „за телефонна палата“ в УПИ „за многофункционална обществено обслужваща сграда“) за инвестиционно проектиране и реконструкция, преустройство и надстрояване на Телефонната палата на ул. “Ген. Й. В. Гурко“ 4 в София. Това съобщиха от район "Средец".

 

Визата подлежи на съгласуване от НИНКН, както и инвестиционният проект. Визата подлежи и на обжалване в 14 дневен срок от съобщаването й пред Административен съд-София-град, чрез Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община. Възраженията се подават в район „Средец” в два екземпляра, в информационния център за обслужване на граждани на ул. „Леге” № 6- на първи етаж.

 

Издадената виза се съхранява в стая 415 на четвърти етаж на сградата на ул. “Леге” 6. Разяснения по нея може да получите всеки понеделник от 14 до 17 часа и всяка сряда от 10 до 12 часа.

 

 

Припомняме, че на 12 февруари главният архитект одобри проект за работен устройствен план на УПИ за Телефонната палата. Разрешението за промяната на устройствения план предизвика недоволство на граждани и организацията "Спаси София". Телефонната палата няма да бъде надстроявана, а силуетът на съществуващите тавански помещения ще бъде променен с 20 градуса - казаха тогава от "НГ Пропърти" ЕАД, което купи сградата миналата година.

 

Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство, заяви тогава купувачът. Палатата е сред знаковите сгради в центъра на София. Завършена е през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов и към момента е със статут на паметник на архитектурата, но с най-ниската категория "за сведение".

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Телефонната палата попада и в защитената историческа зона на централната градска част - „Главен градски център - зони Г-8 и Г-10“. По тази причина всяка промяна по нея трябва да бъде съгласувана и с Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата.

 

 

Според документите височината на сградата ще се промени с метър и половина и може да достигне до 27.5 метра. Съществуващото покривно пространство ще бъде оформено така, че да се създадат нови помещения, които да могат да се използват, обясниха новите собственици. Посочва се, че подобни реконструкции са "нормална практика във всички водещи световни музеи - Лувъра, Бритиш мюзиъм, Мусео дел Прадо и други". Така според дружеството Телефонната палата ще бъде превърната в "световен културен център", което ще е "най-големия частен културен инвестиционен проект в България през последните 70 години". Предвижда се още фасадата да бъде реставрирана.

 

Още графични материали - тук.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано