СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Изготвят проекти за реставрация на Захариевата и Свещарова къщи в Търговище
 Facebook

Изготвят проекти за реставрация на Захариевата и Свещарова къщи в Търговище03.08.2020 / 14:26 - Citybuild.bg

Очаква се да започне и ремонт на покрива на Хаджи-Ангеловата къща.

 

Започна подготовката за проектиране за реставрация и консервация на Захариевата и Свещарова къщи в Търговище. Дейностите се извършват със средства в размер на 15 000 лв., отпуснати на Регионалния исторически музей от Община Търговище. В момента се прави архитектурно заснемане на сградите.

 

 

Целта е да бъдат изготвени работни проекти за реставрацията на интериора, фасадите и дворните пространства на къщите. Проектирането е задължителен етап преди преминаването към реставрацията и консервацията. Той ще даде информация за необходимите средства и дейностите, които трябва да се извършат, при осигуряване на финансов ресурс. След като проектът е изготвен, той трябва да бъде съгласуван от Националния институт за недвижимо културно наследство. Положително становище трябва да даде и Министерството на културата.

 

 

Реставрация на Захариевата и Свещарова къщи, които са паметници на културата с местно значение, за последно е извършена през 2000 г. Очаква се този месец да започне и ремонт на покрива на Хаджи-Ангеловата къща. Средствата за целта възлизат на 63 000 лв. Те бяха отпуснати на музея след кандидатстване с проектно предложение пред Министерството на културата.

 

 
още от Новини

още от Страната