СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Изграждат първата компостираща инсталация за биоотпадъци в област Пловдив
 Facebook

Изграждат първата компостираща инсталация за биоотпадъци в област Пловдив18.06.2019 / 16:23 - CityBuild.bg

Тя ще е в общински терен в Северна индустриална зона - втора част.

 

Изграждането на компостиращата инсталация ще доведе до намаляване на количеството депонирани зелени и биоразградими битови отпадъци, както и ефективното им използване като ресурс. Инсталацията ще компостира биоотпадъците от поддържането на обществени площи, паркове и градини, зелените площи към търговските обекти, производствените, стопански и административни сгради. Ще се приемат и разделно събраните отпадъци от пловдивските квартали Коматево и Прослав, от които ще се сепарират биоразградимите отпадъци. Една част от произведеният висококачествен компост ще отива за нуждите на общинското предприятие „Градини и паркове“, а останалата ще се продава.

 

Инсталацията ще бъде изградена върху 32 декара, като използваната технология ще е откритото компостиране на купове, покрити с полупропусклива мембрана. На обекта ще има КПП, административна сграда, трансформаторен пост, две халета (приемна зона и зона за съхранение на готовия компост), стационарно оборудване на компостиращата инсталация – дизел агрегат и автомобилна везна с оборудване, шахтов кладенец и техническа сграда към него. Предвижда се и проектиране и изграждане на съпътстваща техническа инфраструктура – водопровод, канализация, път и осветление. Ще има подсигурено и мобилно оборудване – челен товарач, контейнери, трактор и ремарке, шредер (дробилка), лабораторно оборудване и др. Полупропусклива мембрана ще предпазва разнасянето на отпадъците от вятъра.

 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Общата му стойност е 9 023 913 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 6 070 538 лв. (средства от Европейския фонд за регионално развитие – 5 159 957 лв. и средства от държавния бюджет - 910 580 лв.), а съфинансирането от общината е 2 953 375 лева. Крайният срок за изпълнението на проекта е юни 2020 година.

 

 
още от Новини

още от Страната