СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
До изясняване на финансовите мерки трябва да се намерят работещи решения
 Facebook

До изясняване на финансовите мерки трябва да се намерят работещи решения31.03.2020 / 17:20 - CityBuild.bg

На някои предизвикателства, свързани с пазара на имоти в ЦИЕ в условията на пандемия, обръща внимание анализ на Colliers International.

 

През периода февруари-март в държавите, които не са част от еврозоната или не са в условия на валутен борд, се наблюдава обезценяване на местните парични единици от около 10%, показва анализ на Colliers. Румънската лея прави изключение със спад от 1%, дължащ се основно на намесата на централната банка. Тъй като цените на наемите в повечето държави в ЦИЕ са определени в евро, това може да затрудни допълнително някои наематели, особено тези, чиито приходи са в местна валута (CZK, PLN, HUF & RON).

 

 

Кевин Търпин, регионален директор проучвания в Colliers ЦИЕ, обяснява: "В  паралел с принудителните и доброволни затваряния на обекти в сферата на търговията, храни и напитки, развлекателната индустрия, офисите, както и някои производствени предприятия, това обезценяване обременява допълнително собствениците и наемателите на имоти."

 

От една страна, собствениците на имоти разбираемо ще поискат да получат наемите си, за да защитят своите инвестиции. От друга, наемателите ще трябва да подсигурят бъдещето на своя бизнес и служители. Вместо директно стартиране на правни спорове за плащания, вече се наблюдават случаи, в които наемодатели обсъждат предоставяне на отсрочки или други инструменти за краткосрочна подкрепа. От своя страна, наемателите се очаква да предложат удължаване на договорите си или отместване на възможности за прекратяване в отговор на тези на мерки.

 

Във всички сегменти на пазара на недвижими имоти перспектива, в която в сградите липсват компании, които да ги използват, а за компаниите няма сгради, в които да осъществяват дейността си, не представлява желана ситуация за никоя от страните.

 

Люк Доусън, изпълнителен директор и мениджър капиталови пазари в Colliers ЦИЕ, коментира: „Разсрочването на банкови кредити и други финансови мерки, включително правителствена помощ в подкрепа на икономиката, се подготвят и ще бъдат или вече са въведени в държавите от ЦИЕ. Докато тези мерки и ефектът от тях станат напълно ясни, е важно да намерим работещи решения, които да ги допълнят, тъй като можем да предположим, че каквато и да е подкрепата, тя няма да доведе до магическо разрешение на проблема.  

 

Повече информация по тази и други теми, свързани с пазара на имоти в условията на пандемия, е достъпна на специално създадения за целта микросайт на Colliers тук.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от EuroBuild