СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
С "Изкуство зад маска" откриха зала "Оградата"
 Facebook

С "Изкуство зад маска" откриха зала "Оградата"19.05.2020 / 14:29 - CityBuild.bg

13 изявени художници от морската столица се включиха в проекта на Варненската градска галерия.

 

 

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна откри артистичния сезон в края на извънредното положение с живо присъствие на творци и почитатели. Те се събраха пред галерията и така "отвориха" ново изложбено пространство под небето - зала "Оградата".

 

 

Маските на варненски артисти са представени като голямоформатни пана, експонирани по оградата на галерията. Автор на графичния дизайн е варненският художник Димитър Трайчев. Арт маски са заснети върху лицата на скулптури от фонда на галерията, работа на български класици и съвременници. Така музей и живо изкуство се срещат в този артистичен микс, който предизвиква всеки, преминаващ по улица "Любен Каравелов", да се замисли за маската, която носи.

 

 

Директорът на Варненската галерия Пламена Рачева откри новия артистичен сезон, като представи изложбата и съобщи, че галерията отново става достъпна за посетители. "Крайно време е да свалим маската от изкуството, каза тя. Важно е изкуството да бъде видимо, затова след представянето на оградата, оригиналите от паната ще бъдат подредени в залите на галерията в една изложба със скулптурните портрети." Маските ще останат в музея като артефакти за едно драматично историческо събитие, което промени света през 2020 г.

 

 

Изложбата е по идея на Пламена Рачева, Нина Локмаджиева и Димитър Трайчев в подкрепа на борбата с КОВИД-19 и представя общо 24 художници. В основата са предпазни маски срещу коронавируса, върху които рисуваха варненските автори Васил Василев, Велина Гребенска, Владимир Иванов, Димитър Трайчев, Калия Йорданова, Маргарита Войнова, Мария Зафиркова, Мария Чакърова, Пламен Аврамов, Пламен Монев, Сезар Пиментел, Стела Кенфилд, Тодор Игнатов. 

 

 

В проекта са представени и скулптури от фонда на ГХГ - Варна, с автори Альоша Кафеджийски, Васка Емануилова, Емил Попов, Жечо Арнаудов, Иван Фунев, Кирил Тодоров, Кирил Шиваров, Мария Начева, Петр Йедличка, Пламен Аврамов и Цена Балтаджиева.

 

 

 
още от Новини

още от АРТ