СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Излезе от печат първият архитектурен пътеводител за София
 Facebook

Излезе от печат първият архитектурен пътеводител за София07.06.2019 / 14:42 - CityBuild.bg

Той обхваща всички исторически периоди на града – от Античността до днес.

 

Автори на книгата Architectural Guide Sofia са Георгий Станишев /и редактор/, Росица Браткова /и текст редактор/, Константин Бояджиев, Тодор Булев, Христо Ганчев и Григор Дойчинов, Теодор Караколев, Теодора Къналиева, Васил Макаринов и Анета Василева. Издателството е DOM Publishers, Берлин. Книгата на английски език от 320 страници.

 

 

София е един от най-старите градове в Европа, въпреки че все още остава относително непознат като дестинация. Неговата градска тъкан се състои от смесица от архитектурни култури от древността до днес. Тази книга представя града и неговата способност да създаде уникално архитектурно преживяване чрез проследяване на неговата специфична география и дисекция на неговите исторически пластове. София не е дефинирана от чисти стилове, тя смесва различни влияния в една амалгама, типична за периферните култури, създавайки автентичност и уникалност.

 

Architectural Guide Sofia каталогизира не само исторически паметници и забележителни обекти, пренебрегвани от стандартните туристически пътеводители, но и най-новите сгради в града на съвременното поколение архитекти. Книгата показва над 200 сгради от различни исторически периоди и включва няколко статии, изследващи генезиса на местната архитектура, както и есе за конкретни архитектурни детайли, породени от сблъсъци на различни стилистични влияния. Над 15 карти и 720 илюстрации в цвят, съчетани с обширна библиография, ще помогнат на читателя да преживее София като част от истинско архитектурно приключение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"За нас е удоволствие, че почти всичките ни проекти намериха място сред компанията на най-емблематичните сгради в града. Допълнителният ни принос към тази книга е в един авторски текст на тема детайли, както и в цялостната текстова редакция от арх. Росица Браткова", казват от Aedes Studio.

 

 

Презентация на книгата Architectural Guide Sofia ще има на 18 юни от 18:00 часа в Централния дом на архитекта в столицата на ул. "Кракра" 11.

 

 

Предстои и българско издание.

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Избрано