СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Изложба "Архитектурният завет на миналия век"
 Facebook

Изложба "Архитектурният завет на миналия век"21.03.2016 / 14:11 - citybuild.bg

Фотографът Здравко Йончев показва седем сгради, част от дебата за опазване на архитектурното ни наследство.

 

На 23 март в Националния дворец на културата, етаж 3 - запад, фотографът Здравко Йончев и Стройко 2000 ще представят изложбата „Архитектурният завет на миналия век". Изложбата се организира с подкрепата на Форум „Културно наследство", Национален дворец на културата и Фотосинтезис. Тя обхваща 61 фотографии от седем емблематични сгради, станали част от дебата за опазване на архитектурното ни наследство: Старите минералните бани в София - Банкя, Овча Купел, Горна баня; „Къщата с ягодите" в София - дом на банкера Димитър Иванов; Къщата на архитект Фингов в София; Старопиталището на Пенчо Семов в Габрово; Царската спирка в село Казичене, Софийска област.

 


Уникалните кадри, изразяващи художествената интерпретация на фотографа, са подкрепени с исторически факти и ни пренасят във вътрешността на тези сгради, някои от които са отдавна заключени. Тези западащи в момента стари здания все още носят в себе си духа на времето.

 

Изложбата се стреми да провокира възприятията на обществото ни към тези обекти и историите на хората, живели в тях, както и да спомогне за тяхното опазване. Фотографиите на Здравко Йончев вече са провокирали множество дебати по темата. Неговите онлайн фото публикации са разглеждани над 115 000 пъти и имат 28 000 споделяния към социалните мрежи. Работата на автора е отразявана от различни телевизии, списания, вестници и онлайн медии.

 

Изложбата може да бъде разгледана до 27 март по време на Изложението Стройко 2000. На 26 март от 15:00 часа, събота, ще се проведе Ден на отворените врати с автора на фотографиите и с експерти от Форум "Културно наследство" под формата на дискусия. 

 

В събота в рамките на инициативата ВОДНО КИНО в музея "Земята и хората" Здравко Йончев участва и в дискусия за кризисното състояние на прочутите преди години термални центрове, много от които строени с обществени дарения и регистрирани като паметници на архитектурата.

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ