СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Изложба на италианския скулптор от Тоскана Йорио Виварели откриват в Севлиево
 Facebook

Изложба на италианския скулптор от Тоскана Йорио Виварели откриват в Севлиево08.10.2018 / 15:25 - CityBuild.bg

Авторът е създал и творчество за големи градски пространства.

 

Изложба на италианския скулптор от Тоскана Йорио Виварели откриват в Севлиево

 

Йорио Виварели (1922-2008) е свързван чрез артистично сътрудничество и приятелство с големия български скулптор Асен Пейков, живял и творил в Рим. Двамата работят заедно по реализацията на статуята на Пейков  „Леонардо да Винчи" на летище Фиумичино.

 

Преживявайки ужасите на Втората световна война, Виварели е пленен и задържан в концентрационни лагери в България, Австрия, Унгария и Германия. След войната тосканецът - по рождение и по сърце - завършва академията по изкуства във Флоренция и продължава творческия си път и като един голям пътешественик. Кариерата му започва в Италия, но следват редица успешни художествени реализации в Южна Америка, Съединените щати, Япония...

 

През петдесетте години на ХХ век Йорио Виварели работи в леярната за художествени творби на Ренцо Микелучи в Пистоя. Реализира произведения на творци с международна известност, сред които и Асен Пейков. Маестро Пейков избира Виварели за свой сътрудник заради прецизността и старанието, които влагал.

 

В този период, подтикнат от архитекта Оскар Сторонов и благодарение на познанствата си с Райт, Льо Корбюзие и Уолтър Ройтер, Виварели започва да отделя време и на своето скулптурно творчество, предназначено за големи градски пространства. Така се раждат творбите, които и днес се намират в Детройт и Филаделфия - градът, в който Виварели печели първа награда от 194 участващи в конкурса проекти за оформлението на площад „Кенеди" с фонтана си „Пролетни ритуали".

 

Колекцията от творби на Йорио Виварели, показана на изложбите в България, е предоставена от фондацията в Пистоя, носеща името му. Поразително е непосредственото, но благородно сдържаното въздействие на пластиките и рисунките. И в тези произведения скулпторът е верен на своята концепция за изкуството на надеждата, където всеки образ е едновременно уловено мимолетно състояние, но и разгърната и вечна цялост на една красива история, отнасяща зрителя до сърцето на идеалното и непреходното. В това грижливо режисирано от художника пътуване на съзнанието идва и очевидното прозрение, че надеждата в душите никога не е толкова жива, колкото когато се сблъсква с неизчерпаемата енергия на изкуството.

 

Откриването на изложбата е от 17:30 часа на 9 октомври в галерия „Асен и Илия Пейкови".

 

 
още от Новини

още от АРТ