СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
С изложба откриха като хостел бившия грандхотел "Мусала" във Варна
 Facebook

С изложба откриха като хостел бившия грандхотел "Мусала" във Варна08.08.2019 / 10:39 - CityBuild.bg

Един от символите на града по проект на видния арх. Дабко Дабков отново отвори врати.

 

 

Откриването на хостел "Мусала" бе отбелязано с изложба на фотографии на уникалната над 100-годишна сграда и чертежите, по които е била изградена.

 

 

 

 

 

 

 

Възродената сграда е част от архитектурните шедьоври по ларгото, за които община Варна провежда последователни политики за съхранението им. Грандхотел "Мусала" е бил завършен през 1927 г. Сградата е била изградена под остър ъгъл, което е дало възможност на арх. Дабков да проектира висока за тогавашните времена централна част. Партерът е бил отделен, а в него е имало офис и търговски обекти. На четвъртия етаж е бил изграден балкон, опасващ фасадите.

 

 

Семейство Калина и Боян Керемедчиеви решават да вдъхнат нов живот на старата сграда. „Успяхме след дълго време да се свържем със собствениците и да ги убедим, че можем да върнем блясъка на сградата. Ние лансирахме идеята хотелът да стане хостел - повярваха ни и с много усилия, както и с помощта на приятелите ни - Съюзът на архитектите, се постарахме да запазим духа и стила на сградата, да го съчетаем с модерно обзавеждане и да придадем този младежки дух, който носи хостел културата. Постарахме се да направим хостел от ново поколение", заяви за bgtourism.bg Керемедчиев. Едно от големите предизвикателства е било да се възстановят стогодишните врати в сградата.

 

 

 

 

Засега са обновени два етажа, като на всеки етаж има по 8 стаи. Очаква се да бъде възстановена напълно детайл по детайл. В сградата и днес се движи един от най-старите асансьори на прочутата марка „Шиндлер", който е бил докаран от Виена през 1925 година.

 

 

 

 

Хотелът е една от емблемите на Варна, изобразяван на пощенски картички, които туристите изпращали до всички краища на света, за да рекламират Варна. През 1944 г. хотелът е бил национализиран, а през 1951 г. - превърнат в хотел "Балкантурист". След 1992 г. е бил реституиран. Днес край него се намира бронзовата фигура на най-известния архитект на Варна Дабко Дабков, както и фрагмент от улица от древния Одесос.

 

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано