СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Изложба на открито е посветена на инж. Иван Иванов
 Facebook

Изложба на открито е посветена на инж. Иван Иванов26.06.2020 / 14:25 - CityBuild.bg

Изложбата за кмета на София от 1934 до 1944 г. може да видите в Галерия на открито пред Народния театър.

 

Документалната експозиция „С мъдрост в сърцето. Инж. Иван Иванов – кмет на София 1934-1944 г.” е подготвена от Държавна агенция „Архиви“ и Дирекция „Култура“ на Столична община по случай 141-та годишнина от обявяването на София за столица на България, която беше отбелязана на 3 април.

 

 

Инж. Иван Иванов е един от най-успешните градоначалници на столицата. В експозицията, посветена на него, са използвани документи от личния архивен фонд на инж. Иван Иванов, от фондовете на Софийско градско общинско управление, Дирекция на водопровода „Рила – София“, съхранявани в Държавен архив – София и личните архиви на скулптура Марко Марков, архитект Ив. Васильов, архитект Георги Овчаров и др. Представени са лични документи и снимки, като акцентът е поставен върху служебната дейност на инж. Иван Иванов, свързана с проектирането и ръководенето на строежа на водопровода „Рила – София“.

 

Част от документите показват различни страни от дейността му като един от най-успешните столични кметове. Показани са документи и снимки за неговите изключителни заслуги в областта на градоустройството, озеленяването, транспорта, електрификацията, строителството на емблематични за столицата държавни и обществени сгради и превръщането на София в модерен европейски град. Сред материалите, включени в изложбата, е и присъдата на инж. Иван Иванов от Народния съд, действал в Царство България в периода от декември 1944 г. до април 1945 г. Експозицията завършва със снимки за неговото участие, след освобождаването му от затвора през 1946 г., в проектирането и строежа на хидровъзела „Сталин“ („Искър“), ВЕЦ „Пасарел“ и язовир „Панчарево“.

 

Изложбата може да бъде разгледана и онлайн ТУК.

 

 
още от Новини

още от АРТ