СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Изложба ще покаже нова визия на пристанищна зона и корабостроителен завод във Варна
 Facebook

Изложба ще покаже нова визия на пристанищна зона и корабостроителен завод във Варна24.07.2019 / 15:27 - CityBuild.bg

Автори са арх. Йоанна Шиварова и арх. Марина Василева.

 

Първата част на изложбата включва Варна Южен Център (Устройствен план за облагородяване на пристанищна индустриална зона). Зоната има огромен потенциал за развитие от индустриална територия в привлекателна, активна и изключително функционална част на града. Следвайки примерите на други европейски градове, централната част на града трябва да се свърже отново с морския бряг, докато пристанището бъде изместено на по‐функционално за нуждите му място.

 

Морето е изключително важно за гражданите на Варна, но градът е "отворен" към морския бряг само от източната си страна, на юг достъпът до водата е прекъснат, тъй като пристанище Изток е зона с ограничен публичен достъп.

 

С територия от 800 000 м2 устройственият план предлага огромна гама от възможности за развитие и по‐нататъшно увеличаване на плътността на застроената площ. Предложението за устройствен план на територията трябва да се разглежда като една възможна визия и насока за това какво би могло да бъде новото развитие на брега, предвид обстоятелствата и общинските планове за зоната. С предложението си архитектите се стремят да дадат на южния бряг на Варна на хората ‐ да осигурят необходими удобства, развлекателни и производствени площи, нови работни места, културни и спортни зони. Те вярват, че мастърпланът 'Варна Южен Център' отговаря на съвременните нужди на жителите и посетителите на град Варна.

 Втората част от изложбата включва Three Y'Art (Нова визия за корабостроителен завод Булярд). Целта на това проектантско предложение за преустройство на корабостроителницата е да се отвори тази по‐рано затворена сграда към града и да се поканят хората да опознаят и използват пространството. Сградата работи като инкубатор за изкуство и технологии, като музей на корабостроенето и арт експо център. В бившата корабостроителница се формира творческа общност, като същевременно се запазва и разпространява дългата й история.

 

Елементите, които излизат от пода, движещите се кранове, забележителната височина на помещенията и интензивната дневна светлина са характерни за това пространството и целта на архитектите е да ги запазят и използват при бъдещия дизайн. Идеята зад предложената конфигурация е плътността на някои от местата в корабостроителницата да се засили, докато други остават свободни, така че усещането за просторност е толкова безпрепятствено и недокоснато, колкото е било. Сградата постепенно отвежда всеки свой посетител от града до водата.

 

 

Изложбата ще бъде открита на 5 август от 19:00 часа в Дома на архитекта във Варна.

 

 
още от Новини

още от АРТ