СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Изложба показва столицата през погледа на големи майстори на живописта
 Facebook

Изложба показва столицата през погледа на големи майстори на живописта12.09.2019 / 11:28 - CityBuild.bg

Повод за нея е навършването на 140 години от обявяването на града за столица.

 

От днес до 16 февруари Софийска градска галерия ще покаже метаморфозата на малкото ориенталско градче с улици „до колене в кал" в столица с европейски дух и култура. Миналото на София ще разкрият творбите на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова... Ще видите емблематични сгради и места не само в картини, но и в описания, оценки и размишления на пътешественици и интелектуалци. София е показана в контекста на времето след Освобождението, културния разцвет между двете световни войни, историческите събития около 1944 г., сивото социалистическо минало и вълненията на съвременните автори.

 

Иван Гецов, „Църквата „Света Неделя", 1942 г.

 

В експозицията „Думи, образи, места" са включени произведения от фондовете на Националната галерия, Регионалния исторически музей в София, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен. Подготвени са и десет тактилни 3D картини за хората с увредено зрение, в партньорство с Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките и Столична община.

 

Златю Бояджиев, „Площад „Народно събрание", 1945 г.

 

Забележителностите на града в картините са представени в комбинация с фотографии и стари картички от колекцията на Христо Алексиев, „Изгубената България" и „Булфото".

 

Андрей Даниел, „Зимна нощ в София", 1984 г.

 

Изложбата е съпътствана от албум, посветен на столицата, ще бъдат прожектирани документални филми за София, ще се организират представяния на книги, лекции и дискусии за историята и развитието на града през годините.

 

 
още от Новини

още от АРТ