СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Износът нараства с близо 10 % за първите няколко месеца на годината
 Facebook

Износът нараства с близо 10 % за първите няколко месеца на годината19.07.2019 / 11:19 - Citybuild.bg

Това обяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова.

 

През периода януари-май 2019 г. българският износ нараства с близо 10 %, спрямо същият период на миналата година. Това обяви замeстник-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на годишната среща на посланиците на Република България. Тя подчерта, че динамиката на българската външна търговия през първите месеци на настоящата година е изключително добра, като това е в резултат на съвместните усилия с представителите ни зад граница.

 

Икономическият заместник-министър посочи, че се повишава износът не само към ЕС, но и към трети страни, което е една изключително добра тенденция. „Структурата на външната ни търговия продължава да се подобрява и българските фирми продават все повече готови продукти с по-висока добавена стойност за икономиката", допълни Иванова.

 

Заместник-министърът на икономиката  изтъкна, че износът на България в посока ЕС расте  през първите четири месеца на настоящата година със 7,3%, като основни търговски партньори за ЕС са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.3% от износа ни за Съюза. По думите й  в посока на трети страни експортът нараства с цели 14,7%, а водещи партньори на страната ни  са Турция, Китай, Сърбия, Съединените американски щати, Руската федерация и Република Северна Македония.

 

Като основни цели в съвместната работа с посланиците и Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) тя открои освен насърчаване на българския износ и привличане на качествени чуждестранни инвеститори в България. "Само за последната година бяха открити заводи за над 600 млн. лв. чуждестранни инвестиции, които очакваме да създадат над 7000 работни места", посочи тя.

 

Заместник-министър Иванова подчерта, че активният диалог между ресорните икономически ведомства, дипломатическите служби и бизнес средите е от съществено значение за провеждането на успешна външноикономическа политика, насочена към разширяване на пазарното присъствие, подпомагане на българските производители и износители, подобряване на условията за достъп до чужди пазари и привличане на чуждестранни инвестиции. 

 

 
още от Новини

още от Страната