СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Изработват проект за реставрация и ресоциализация на черноморската къща
 Facebook

Изработват проект за реставрация и ресоциализация на черноморската къща28.09.2020 / 12:28 - CityBuild.bg

Проектът се финансира от Германската федерална фондация за опазване на околната среда.

 

 

На 15 септември в музей „Старинен Несебър" кметът на общината Николай Димитров се срещна с д-р Георги Георгиев - ръководител на международния екип по проект за заснемане и изработване на проект за устойчива реставрация и ресоциализация на Черноморската къща, типични примери за която са множество обекти както в Несебър, така и в други градове по крайбрежието на България и Турция. Георгиев работи в Мюнхен и е създател и координатор на множество международни проекти в областта на приложната наука - реставрация, градоустройство, нови технологии, интелигентни сгради и градове.

 

 

Сградата на Етнографския музей в Стария град, по която екипът ще работи в идните две години, е един от най-ярките примери за черноморска къща, затова тя е избрана за референтна по проекта. Той започна на 1 септември, като екипът на Георгиев работи с професор Николай Тулешков - всепризнат експерт в областта на опазването на исторически сгради, и с други експерти от Германия и България в сътрудничество с „Фраунхофер институт" - най-голямата институция за приложна наука в Европа. 

 

 

Ще се работи по проект за художествената реставрация на сградата и строителната й физика, като най-важният въпрос ще бъде как по най-добър начин да се опази структурата, конструкцията, материалите. Това ще се извършва и с помощта на най-нови технологии от цяла Европа.

 

 

В момента проектът е активен и в идните две години ще се пристъпи към обследване на различни части от сградата, за да се провери доколко са автентични, каква е нуждата от реставрационни дейности и др. Важна роля в концепцията ще има изследването за възможността за приложението на технологията TYPHABOARD със създател арх. Вернер Тойеркорн, чието евентуално производство в Несебър би донесло допълнителни дълготрайни положителни икономически и екологични ефекти за общината и региона. Целта е сградата на Етнографския музей да стане пример за всички сгради от черноморски тип. 

 

 

След края на обследването и оформянето на проекта за реставрация, които ще се осъществят с помощта на екипа на г-н Георгиев и „Фраунхофер институт", ще се търсят съответните начини за финансиране на фактическите реставрационни дейности.

 

 

 
още от Новини

още от АРТ