СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Какво препоръчва Камарата на архитектите за плана на Борисовата
 Facebook

Какво препоръчва Камарата на архитектите за плана на Борисовата20.06.2019 / 17:18 - CityBuild.bg

КАБ иска терените на „София Ленд“ и Зоопарка да бъдат включени в разработката и е против нови оси и възстановяване на Климатичното училище и ресторант.

 

Според Регионална колегия София град към Камарата на архитектите в България, необходимо е да се ревизират всички приватизационни сделки на територията на парка и да се възстанови публичната общинска собственост на всички обекти. От КАБ искат гара Пионер да бъде в отделно УПИ, Зоопаркът да се включи в обхвата на разработката, както и теренът на „София Ленд" - за атракционен комплекс.

 

 

 

Според Камарата, не трябва да има нови главни оси и алеи, тъй като Борисовата градина е Паметник на градинското и парково изкуство. Според КАБ възстановяването на Климатичното училище и ресторант „Тенекиите" също трябва да отпаднат от плана.

 

Необходимо е да се осигури приоритет на пешеходците пред автомобилния транспорт: с надлези, ясна система от оси и ориентация, както и да се използват възможностите за свързване на парка в южно направление по посока ПП "Витоша" и създаване на връзки /зелени и пешеходни/ покрай и над територията на Зоопарка.

 

Според Камарата на архитектите, проектът за ПУП не решава облагородяването на южните части на парка, които са много слабо посетени и неблагоустроени. Необходимо е да се използва потенциала на преминаващите реки за създаване на специфични пространства, да се предвидят повече тоалетни и повече от една площ за бази за поддръжка на парка.

 

Цялото становище - тук.

Вижте онагледени предвидените в плана намеси в Борисовата градина тук.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано