СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Калето и Синагогата във Видин - включени в пътуваща фотоизложба
 Facebook

Калето и Синагогата във Видин - включени в пътуваща фотоизложба04.05.2018 / 17:17 - CityBuild.bg

В нея са и архитектурни забележителности от Австрия, Германия, Румъния, Сърбия, Унгария и Словения.

 

Синагогата и някогашната защитна крепост на Видин - Калето, ще бъдат включени в пътуваща фотоизложба, която цели да популяризира малко познати културно-исторически обекти по поречието на Дунав. В експозицията ще бъдат включени и архитектурни забележителности от държави, с които страната ни е партньор в проекта „Дунавска културна платформа – креативни места на 21 век”.

 

Българските исторически паметници, част от проекта - Калето и Синагогата във Видин, ще станат част от нов туристически маршрут по поречието на Дунав, заедно с културни забележителности от останалите страни. Предвижда се Министерството на туризма да направи 3D моделиране на паметниците.

 

Синагогата във Видин не се ползва като молитвен дом от 1950 г. Припомняме, че идеята е тя да се превърне в културен център. Архитектурният проект за консервация и реставрация е на арх. Любомир Станиславов. На 25 ноември миналата година Община Видин и Организация „Шалом" подписаха договор за дарение на Синагогата, като се очква реставрацията да се случи в близките пет години.

 

 

Калето е някогашната градската крепост за защита на Видин, обявена за паметник с национално значение. Според историческите сведения крепостта никога не е била превземана при военни действия.

 

 

„Дунавска културна платформа – креативни места на 21 век” е сред деветте стратегически проекта по Дунавската стратегия, като България е партньор в 8 от тях. Те са за над 40 млн. евро и целят да превърнат региона по поречието на река Дунав в притегателен център за иновации, инвестиции и туризъм. Инвестициите са в областта на водния транспорт, инфраструктурата, енергетиката, образованието и иновациите.

 

Отново с фокус туризъм и култура е и фотоконкурсът, обявен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той е на тема „Една река – десетки райски кътчета“. Снимки за него могат да се изпращат до 15 юни на fotodanube@mrrb.government.bg, а за участващите ще има атрактивни награди. Най-добрите снимки ще станат част от изложба, която ще бъде открита в Русе. Събитието е част от програмата за отбелязване на 29 юни - Международния ден на река Дунав.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно