В Каменоделно училище-Кунино се правят уникални неща, за които светът гладува

10625

Клиентите могат да получават в наше лице много изделия – и за строителство, и за художествена украса, смята директорът на училището - скулпторът Стефан Стефанов.


Г-н Стефанов, какво е в момента състоянието на Каменоделно училище-Кунино, създадено през 1921 година, единствено по своята специфика на Балканите и което е дало на страната скулптори, каменоделци, архитекти и строители?

Трябва да се подобрят битовите условия за учениците, както и учебната база: ателиетата, работилниците, оборудването, машините и т.н. Най-належащо е обновяването на общежитието, защото то не е ремонтирано, откакто е построено от началото на 80-те години.

Принципал на учебното заведение е Министерство на културата. Какво се случи с намеренията училището да бъде включено в програма за подобряване на материалната база и мерки за енергийната ефективност?

Училището не е включено в такава програма. Въпреки че участваме във всички възможни проекти и програми към различните министерства, не сме одобрени. По проект „Красива България" също не ни одобриха, макар че не виждам защо - нашата сграда има културна стойност, а децата ни са талантливи и получават награди.

Причините не мога да си ги обясня, официалните отговори са много, а мотивът за отказ е доста олекотен - казват, че имаме малко ученици. Но ние не сме масово училище, а доста специфично, работата е индивидуална, а не с масови класове. Освен това как да има много ученици, когато има толкова битови проблеми?

Колко ученици се обучават в момента в Каменоделно училище-Кунино, в кои специалности и къде се реализират випускниците след своето завършване?  

В момента се обучават 70 ученика. Те получават образование за професия „Каменоделец", специалност „Каменоделство", и по професия „Художник", специалност „Скулптура". Всички те успяват да се реализират. Ето, и днес отговорих на един работодател от Австрия, който иска хора и то със сертификат от нашето училище, защото не се приемат от други места с други сертификати.

Каменоделно училище-Кунино е едно от малкото на брой може би в Европа, където само след завършено средно професионално образование (което важи в целия свят) завършилите могат да се справят напълно успешно с материалната страна на живота. Те правят различни видове изпълнения от камък, свързани със строителството, и с художествени изделия, които се търсят постоянно - и не само в България, но и по всички континенти. Нашите ученици се реализират поради уменията и квалификацията си.

 

Може ли да споменете някои от реализациите на ваши възпитаници по скулптурната украса на различни сгради, по архитектурното и художественото оформление, монументално-скулптурни обекти?  

В миналото всички архитектурно-монументални ансамбли, свързани с 1300-годишнината на България, са правени с участието на наши ученици, както и целия архитектурен център в София (каменната украса на Президентството, Министерския съвет, сградата на ЦУМ, хотел "Шератон")... По времето преди войната наши ученици имат участие в украсата на храмове и много други сгради - не само в столицата, но и във всички градове на страната. След 1944-та година държавата възлагаше на училището монументални поръчки. Сега, след промените, нещата са по-други, държавата абдикира от тези неща, и поръчки не се дават.

Имате ли поръчки от частни фирми?

Въпросът е много сложен - конкуренцията е голяма от страна на аматьори, които влизат в по-успешен контакт с въпросните клиенти или институции и получават поръчките. Ние нямаме много възможност за маркетинг, проучване и мениджмънт. Никой не се наел с това, иначе могат да станат чудеса. Връзката е скъсана и държавата не се интересува. А ако потенциалните клиенти и инвеститори вникнат в нещата, те могат да получават в наше лице много изделия - и за строителство, и за художествена украса.

При нас се правят уникални неща, за които може би светът гладува. И тук е голямото несъответствие между оценяването на тази автентична вечна интелектуална красота, и нейното отричане - чрез контактуването на евентуалните клиенти с непрофесионалисти. По този начин се нанася един удар върху училището.

Кои са по-значимите отличия и награди на ваши възпитаници?

Голямата значима награда за нас е връщането на славата и респекта към училището, все по-голямото желание за контакт от страна на различни институции. Гордеем се с първите, вторите и третите награди на ежегодните национални младежки конкурси за изящно приложно изкуство, международни участия, и т.н. и т.н. И сега имаме изложба в Националния дарителски фонд "13 века България" - в галерия "Проф. Васил Геров" в кв. "Лозенец" в София. Гостите от Фонд "Америка за България" много харесаха нещата и се интересуваха от тях. Обещаха реализация, но ще видим до края на месеца.

 

 

В създадената фейсбук група казвате, че целта е създаване на общност за възраждане на единственото по рода си училище на Балканите, а задачите - подобряване на материалната база и съдействие в материален и интелектуален план. От кого очаквате съдействие?

Можем да си сътрудничим както с различни институции, така и с инвеститори. Както съм писал многократно и до държавните чиновници, това е повече от необходимо, за да я има красотата, за да я има традицията, която все повече се цени. Необходимо е затвърждаване на българската школа, която е една от малкото в Европа. А никой не го оценява.

При нещо готово се чудим какво да правим, а хората при нищо правят нещо. Това е парадоксът, необяснимото. И затова аз постоянно, заедно със съмишленици, атакуваме „културното пространство" и даваме каквото можем от себе си, работим и по 18 часа на ден, защото младежта се учи от пример, а не от книжки и празни приказки.

От това, което прочетох във фейсбук групата на училището, ми се струва, че в него има добри отношения и позитивна атмосфера...

Има, като изключим негативните състояния, свързани с финансови проблеми. Така е като цяло, има и нов прилив от преподаватели, защото предишните са забележителни, но такъв е животът. По-младите продължават нещата, милеят за училището.

 Синът Ви Милан също е скулптор, нали така?

 Аз съм го направил ас в професията, сега е студент първа година в Националната художествена академия - специалност „Скулптура".

 

 

 Върху какво работите Вие в момента?

 А, аз работя постоянно. Не ги разделям нещата - преподавателска и творческа работа, защото за мен това е едно и също. Аз работя заедно с децата.

В момента правя една серия от ангели и ей сега отивам, обличам работните дрехи, защото ме чака един, който трябва да се изпълни в камък в рекордно време.

Доста неща имам, трудно ми е да ви кажа точно какво работя - работя над всичко. В момента с децата работим върху реализацията на една чешма, която ще бъде в двора на училището. Предстои ми и едно участие в София с мои творби. 

Снимки: интернет страница и профил във фейсбук на Стефан Стефанов, интернет страница и фейсбук група на Каменоделно училище-Кунино

 Прочутото средно училище по каменообработване в село Кунино (община Роман, област Враца) има дълга и богата история, която започва със създаването му по време на управлението на БЗНС и Александър Стамболийски. Основателите му са се ползвали с активната подкрепа на министъра от тогавашното земеделско правителство Константин Томов, който е бил родом от Кунино, и на престижното чешко каменоделно училище от град Хоржице. От Чехия са пристигна ли и първите видни чуждестранни преподаватели в професионалното учебно заведение - първият му директор Рудолф Браун, неговата съпруга и учителите Станислав Кхун, Йозеф Крауз и Йозеф Шквара.

Средното училище по каменообработване в село Кунино е създадено през 1921 г. В именитото учебно заведение традиционно учениците от всички краища на България се обучават на дейности като рисуване, моделиране и ръчна художествена обработка на камъка. До наши дни то е уникално и единствено по рода си в рамките на Балканския полуостров. В Европа училищата от този тип са само три: най-старо е училището в Хоржице, Чехия, което е на 127 години. След него е създадено училището в Кунино, което е на 92 години, и най-младо е училището в Карара, Италия.

Мястото на създаването на българското училище не е избрано случайно. В района на село Кунино се добива варовик - факт, до голяма степен определил през вековете и поминъка на местните жители. Самото населено място е изключително живописно и създава отлични условия за работа, обучение и личностно и професионално развитие със своя уют и красива природа, която е рядко срещано съчетание от гори, река, скалисти масиви, каньони, плата и плодородна равнина (Кунино също така има и дълга история и богати местни културни традиции).

Още от самото създаване на учебното заведение, заедно с преподавателския състав от Чехия в училището работят и български учители (основно в сферата на общообразователните предмети). От първата половина на 20-те години на миналия век в него се провежда едно модерно пълноценно обучение, отлична симбиоза между възпитаването на професионализъм и художествен вкус (както и изучаването на занаят и професия) и една класическа висококачествена гимназиална учебна подготовка.

През годините като преподаватели през училището са минали известни имена като първият български учител по каменоделство - скулпторът Атанас Мусаков (ученик на Иван Лазаров и брат на писателя Владимир Мусаков), Димитър Гаджалов, Крум Алексиев, Митьо Солаков, Илия Беширов, учителят-специалист Петър Тоновски, Никола Корчев и самият Стефан Стефанов, а пръв негов директор от роден произход става скулпторът Крум Алексиев (1928 г.). Известни имена от завършилите скулптори, архитекти и строители са Недко Кръстев, Цвятко Сиромашки, Данко Байрамов, Маньо Славов, Янаки Кавръков, доц. Стефан Янакиев, проф. Димитър Сотиров, Любен Черкезов, Иван Димчев и много други.

Настоящата училищна сграда е построена през 1931 година по проект на чешки архитекти, като дотогава учебните занятия се водят в къщите на по-заможните жители на Кунино. През 2006 г. Професионалната гимназия по каменообработване от държавно училище към Министерството на образованието и науката е преобразувана в училище по изкуствата към Министерството на културата.

В момента в известното учебно заведение в село Кунино учат ученици от осми до дванадесети клас. Те се занимават с проектиране и изпълнение на скулптура (портрет, фигура, фигурални композиции, монументални произведения, релефи), както и на архитектурни елементи и съоръжения (чешми, фонтани, паркова мебел и др.), мемориални паметници и буквопис.

Гимназията през десетилетията на своето съществуване придобива такава популярност, че понастоящем почти всички професионалисти в обработката на камъка у нас са получили образованието си в село Кунино (скулптори, архитекти, строители, каменоделци и т.н., прославили с творбите си родината ни пред света, творци). Обикновено след като завършат това изключително престижно в сферата си учебно заведение, випускниците му продължават обучението си в българските висши художествени училища и след това поемат по професионалния си път, най-често като утвърдени или утвърждаващи се творци. През 2004 г. бивши ученици от това училище основават и първото родно Сдружение на българските каменоделци, което си поставя амбициозната и благородна задача да защитава независимостта и правата на членовете си за упражняване на каменоделския занаят у нас.

Сред по-известните творби, дело на випускниците на Средното училище по каменообработване в село Кунино (и то само в границите на нашата страна) се нареждат: монументално-скулптурните обекти „Създатели на българската държава" в Шумен, „Мемориален комплекс Априлци" в Панагюрище, „Бранителите на Стара Загора" в Стара Загора, Национален парк-музей Шипка в град Шипка, множество обекти и паметници в Червен бряг, художествено-архитектурна украса на София, катедрални храмове, както и монументи и каменни паркови украси в България и зад граница.

ОЩЕ НОВИНИ

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата