СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
81 км нова канализация и 22 км водопроводи изграждат във Варна
 Facebook

81 км нова канализация и 22 км водопроводи изграждат във Варна11.10.2019 / 14:30 - CityBuild.bg

В рамките на нов проект на ВиК ще има и нова канално-помпена станция.

 

22,5 км магистрални и довеждащи водопроводи, 81 км канализационни мрежи и нова канално-помпена станция ще бъдат изградени и реконструирани в рамките на нов проект на ВиК, съобщи инж. Валентин Вълканов, управител „Водоснабдяване и канализация - Варна" ООД. В дружество е 51% е участието на държавата, 49% на общините от региона, от които 35% на Община Варна. Договорът за изграждане на водна инфраструктура с дружеството е по ОП „Околна среда. Той е на стойност 138,4 млн. лв., от които 96,8 млн. лв. - безвъзмездна финансова помощ. Срокът за изпълнение е 47 месеца.

 

Целта на проекта е над 330 000 жители на Варна да имат достъп до подобрено водоснабдяване. В приоритетната си част това са живеещите във вилните зони и курортните комплекси на север от Варна. След реализирането му се очaĸвa зaгyбитe нa вoдa дa нaмaлeят c близо 20%. Мерките ще доведат и до решаване и на екологичните проблеми с качеството на водите за къпане в зоната на офицерския плаж и Варненското езеро.

 

 

Проектът предвижда реконструкция и доизграждане на магистрални водопроводи Варна-Златни Пясъци I и III етап и пресвързване на съществуващата водопроводна мрежа, изграждане на канализационни колектори по бул. "Княз Борис" I"; „Изграждане на канализационна мрежа и довеждащ канализационен колектор от с. Каменар, агломерация Варна"; „Доизграждане на канализационна мрежа в СО "Изгрев", „Кочмар", „Сълзица", „Пчелина" и „Сотира", бул. "Христо Смирненски"; „Реконструкция на канализационни клонове по бул. "Вл. Варненчик"; „Доизграждане на канализационна мрежа в СО: „Бриз", „Свети Никола", "Ален мак", „Ваялар", „Траката", „Манастирски рид" и изграждане на водопроводни връзки към ново трасе на магистрален водопровод Варна-Златни пясъци III етап."; „Инженеринг на обект: „Реконструкция на участък от деривация Китка-Варна-Площадка „Дъскотна"; „Реконструкция на участък от деривация Китка-Варна-Площадка „Падина-Житница"; „Реконструкция на участък от деривация Китка-Варна-Площадка „Игнатиево"; „Реконструкция на участък от магистрален водопровод Девня-Варна-II етап от ПС „Чуката" в посока с. Припек".

 

 

От ВиК - Варна припомниха, че през последните години бе обновена пречиствателната станция за отпадни води - ПСОВ- Варна, бе изграден и втори етап от обекта - канализационна помпена станция "Акациите" и тласкател, а в момента се изпълнява и проект за ПСОВ Златни пясъци.

 

 
още от Новини

още от Страната