СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Килийното училище към църквата „Свети Георги” в Горна Оряховица е обновено
 Facebook

Килийното училище към църквата „Свети Георги” в Горна Оряховица е обновено15.04.2019 / 11:43 - CityBuild.bg

То пази спомени за някои от най-важните исторически събития от обществения живот на града.

 

Сградата представлява едноетажна паянтова постройка с обемно-пространствена композиция, присъща за изгражданите в този период църковни килии в дворовете на църквите. Изминали са близо два века от построяването й. Атмосферните условия и влошеното състояние на покрива оказват негативно влияние и върху кирпичените стени с паянтова конструкция, които се овлажняват и постепенно започват да се рушат. С цел преустановяване на течовете и спиране разрухата на цялото килийното училище, възниква необходимостта от укрепване на сградата и неотложни ремонтно-възстановителни работи. По молба на църковното настоятелство през 2013 г. е изготвен проект и е депозирано искане за финансиране от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

 

През 2018г. Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет отпуска 166 844 лв. След проведена обществена поръчка за изпълнител е избрана фирмата „Раховец архитектура и строителство" ЕООД, гр. Велико Търново. Извършените строително-ремонтни дейности са на стойност 154 931 лв. Те включват възстановяване на покривната, стенната и подовата конструкции; изграждане на отводнителна система за отвеждане на повърхностните води; реставриране на прозорци и врати и др.

 

 

 

 

 

Храмът „Св. Георги", в чийто двор се намира килийното училище, е бил важно средище на просветно, културно и революционно развитие в града през Възраждането. Църквата е построена в края на XVI век под името „Свети Димитрий Солунски", а по-късно през ХІХ в. приема името на християнския светец мъченик „Св. Георгий Победоносец". Това наименование е оставено и през 1927 г., когато е построен сегашния храм.

 

 
още от Новини

още от Страната