СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Китайски инвеститори проучват изграждане на икономически град край Пловдив
 Facebook

Китайски инвеститори проучват изграждане на икономически град край Пловдив05.04.2016 / 11:26 - citybuild.bg

На 1 април пък беше открита най-новата инвестиция до града – Логистичният център на “Либхер-Хаусгерете Марица“ ЕООД.

 

Инвеститори от побратимения китайския град Шенджен желаят да изградят цял нов икономически град близо до Пловдив. Това стана ясно на среща вчера на Розалин Петков, заместник-кмет „Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците”, Чангцинг Джанг, президент на департамент „Китай“ в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, Чен Зонгжан, председател на холдинг „Портър Сити”, Тян Ксиянг – вицепрезидент, инж. Пламен Панчев, създател на Тракия икономическа зона и председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“ АД – дивелъпър на Тракия икономическа зона, и Валентина Александрова, съветник на министъра на икономиката.

 

Проектът е пилотен както за България, така и за цяла Европа. Изграждането му е основано на новата концепция на китайското правителство „Един път, един пояс” (One road, one belt) за обхващане на света чрез икономически отношения по пътя на коприната. Те са избрали България и най-вече регион Пловдив след предварителни проучвания на добре развития инвестиционен климат и след подкрепата на китайското правителство.

 

В конкретния случай се предвижда китайски фирми и фирми от региона да извършват обмен по отношение на бизнес, логистика и изложбени площи. Идеята е чрез предоставяне на услуги да се осъществи мост между китайския и европейския бизнес.

 

Холдинг „Портър Сити” е основан през 1994 и е участвал в 120 проекта в цял Китай, като в момента има подписани 8 споразумения за изграждане на подобни икономически градове, които са на различен етап от реализацията си. След посещението си в Тракия икономическа зона представителите на китайския холдинг определиха Пловдив като добро място за развитие и обмен на икономика и култура. Те заявиха, че на база платформата за обмен „Един път, един пояс” могат да участват фирми от Русия, Китай, Северна Африка, Близкия Изток и разбира се, Европа. По този начин ще се осигури директен достъп на български фирми до пазарите на тези страни и обратно. Така регион Пловдив ще се превърне в дистрибуционен център за физическото придвижване на стоки към Европа и Близкия Изток. Чен Зонгжан сподели, че се надява за 3 години проектът да бъде реализиран и да получат пълното съдействие на Община Пловдив, както и на българската държава.

 

А в петък беше открита най-новата многомилионна инвестиция – Логистичният център на “Либхер-Хаусгерете Марица“ ЕООД. Той е реализиран на впечатляващите 80 000 кв.м., от тях на почти 33 000 кв.м. е разположена складова площ, която е предназначена за готова продукция, резервни части и суровини, има изградени и работилници и помещения за следпродажбено обслужване. Характерното за Логистичния център е изграденият тунел с транспортна лента, която свързва директно склада за готова продукция с производствения завод на компанията, който се намира в съседство.

 

 

"Либхер Хаусгерете Марица" ЕООД се основава през 1999г. в гр. Пловдив като завод за хладилна техника, част от фирмена група Либхер, която включва 130 предприятия по цял свят. Производството в България започва през есента на 2000г. на площ от 20 000м2. През 2006 г. се поставя началото на разширяване на производствената и развойна база с още 34 500м2, с което производствената площ нараства до 50 000 м2. През 2015 г. стартира строежът на новия логистичен център, с което общата площ на завода достига мащабните 252 800 м2, от които застроената площ е 88 900 м2. 

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната