СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Арх. Клаудио Нарди ще представи проекта си за нов център на Велико Търново
 Facebook

Арх. Клаудио Нарди ще представи проекта си за нов център на Велико Търново21.09.2018 / 09:30 - CityBuild.bg

Това ще стане на 28 септември от 18.00 часа в общината.

 

Разработката на арх. Нарди бе отличена от международно жури, оценявало 62 проекта на участници от 15 държави. Част от наградата включва и възможността спечелилият участник да изготви и последващ инвестиционен проект за реализирането на сградата на Експозиционен център. При заплащането на същия ще бъде приспадната паричната премия, която му е присъдена за първото място.

 

Интегрираният план за градско развитие предвижда Експозиционният център да бъде между Пети корпус на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" и Областната управа. Средства за проектиране и изграждане на сградата ще бъдат осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014 - 2020 г. и финансовия механизъм към нея.

 

В продължение на месец жителите и гостите Велико Търново - в това число както граждани, така и проектанти, имаха възможност да се запознаят с всички участвали в конкурса проекти. 500 бяха посетителите на изложбата, подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов. В специална книга те изразиха своите впечатления, мнения и предложения, а в импровизирана урна хората можеха гласуват за предпочитан от тях проект. Преброяването на гласовете показа, че класираните от журито проекти са сред най-харесваните и от хората.

 

Интересни са предложенията на хората. Част от тях държат да има зеленина, паркове и място за спорт, да бъде ограничено високото строителство и да има много паркоместа. Други от посетителите обаче смятат, че новият градски център трябва да следва модерните тенденции в архитектурата, а да не се превръща в "мегдан". В този дух е и позицията: „Живеем в XXI, а не в XIX век, младите хора искат модерни сгради, да гледаме напред, а не назад". Хората предлагат още връзка на терена със Света гора и улица "Гурко", нова концертна зала, в преобладаващата територия да бъдат обособени паркове и градинки, спортни площадки и съоръжения и т.н. С графични материали е представена и идеята за изграждането на сграда с „променяща се фасада".

 

Болшинството от изказали мнение предлагат при последващото проектиране на терена на Старото военно училище да се направи компилация от проектите и да бъде избрано най-доброто от всички. Община Велико Търново ще се съобрази с всички изказани мнения, както и с общественото обсъждане на конкретното проектно решение за територията.

 

 

След срещата във Велико Търново, на 26 октомври от 18:00 часа, арх. Клаудио Нарди ще бъде гост-лектор в студио Прожектиране в София.

 

 
още от Новини

още от Страната