СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Кметът на Пловдив и 6-те райони кмета проведоха работна среща
 Facebook

Кметът на Пловдив и 6-те райони кмета проведоха работна среща17.01.2020 / 15:25 - CityBuild.bg

Вчера те обсъдиха кои са важните проекти и кои от тях приоритетно ще бъдат финансирани.

 

 

В проектобюджета на общината е предвидено районите да получат по 300 000 лева допълнително от средствата за издръжка и заплати. С тези средства всеки един от кметовете може да прецени за какво да бъдат използвани. „Средствата, разбира се, не са достатъчни, но това са възможностите на този етап. Надяваме се след 6 месеца да направим актуализация в бюджета, която да ни позволи да отпуснем допълнителен транш на районите", коментира след срещата кметът Здравко Димитров. 

 

Район „Централен"

 

Допълнителните средства в „Централен" ще бъдат използвани за ремонта на Дондуковата градина, за поддръжка и облагородяване на хълмовете, ремонт на тротоарни и улични настилки в района на училищата. Ще бъдат изградени нови детски площадки и фитнеси на открито. Ако има допълнитени средства, ще бъдат инвестирани в парк в района на булевардите „Копривщица" и „Васил Априлов". 

 

Район „Тракия"

 

Най-важният проект е „Околовръстното шосе" и преасфалтиране на ул. „Съединение". 

 

Район „Южен"

 

Реализацията и строителството на две детски градини са най-важните в момента. Едната е по ОП „Региони в растеж", а другата ще се финансира от бюджета на общината. Предстои и реконструкцията на ул. „Даме Груев". Ул. „Кукуш", за която се планира разширение - с две платна с по две ленти, най-вероятно ще стартира с пробива под Централна гара. Относно сградата на Гарнизонна фурна, има договор за събаряне на сградата, което е наложително, тъй като с всеки изминал ден тя става все по-опасна и с конструктивно проблеми. Районната администрация разполага и с идеен проект за изграждане на парк. Все още обаче не е взето окончателно решение какво ще стане с пространството. 350 000 лева са необходими само за събаряне на голямата сграда. Реконструкцията ѝ може да струва повече от 2 млн. лв., а и гражданите, които живеят наблизо, искат там да има парк.

 

Район „Западен"

 

В плановете на районната администрация са и разширението на парк „Ружа", който е предпочитан за посещение или паркинг зад студентските общежития. Комисия за въвеждане в експлоатация ще огледа многоетажния паркинг в края на месеца. 

 

Район „Северен"

 

Не е взето и окончателно решение за съдбата на строящата се сграда, в която да се помещава администрацията на район „Северен". Строителството е замразено от няколко години, като количествено-стойностните сметки трябва да се актуализират. С 300 000 лева ще се закърпят дупките по асфалта и тротоарите, където е необходимо, ще има и детска площадка. Ще бъдат реализирани и няколко големи проекта съвсем скоро в 4 микрорайона около бул. „Дунав", свързани с подмяна на канализацията, осветлението, както и продължението на бул. „Северен". 

 

Район „Източен"

 

Планира се паркинг на стойност 500 000 лева. Към средата на годината ще има актуализация на бюджета и средствата може да бъдат отпуснати целево. Има идея да се премахне паважа по ул. „Славянска", както и да се подмени ВиК мрежата, да се изградят паркоместа на място на премахнатите гаражни клетки в кв. „Гладно поле", „Каменица", „Изгрев". Предвижда се и събарянето на голям брой незаконни постройки, особено на места, където те пречат за влизане на специализирани автомобили като линейки, пожарни, дори сметопочистващи камиони. 

 

Предстоят регулярни срещи между кмета Здравко Димитров и районните кметове за изчистване на въпроса със стойността на финансовите средства, с които ще разполагат те през 2020г.

 

 
още от Новини

още от Страната