СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Кметът на район "Средец"-СО е против проекта до къщата на Симеон Велков
 Facebook

Кметът на район "Средец"-СО е против проекта до къщата на Симеон Велков31.03.2020 / 16:20 - CityBuild.bg

Според него предвидената нова 5-етажна сграда не се одобрява от професионалните среди и граждани.

 

 

На 19 март ви съобщихме, че в район „Средец" са постъпили документи за инвестиционно намерение за изграждането на нова сграда до проектираната през 1931 г. къща на художника и преподавател в НХА проф. Симеон Велков на ул. „Мизия" 9 в столицата, която е недвижим архитектурно-строителен и исторически паметник на културата. Инвестиционният проект е съгласуван от Министерство на културата, но от Фондация „Български архитектурен модернизъм" са твърдо против него.

 

 

В тази връзка кметът на район "Средец" Трайчо Трайков изпрати днес становище до главния архитект на СО и до началник отдел „Устройствено планиране":

 

Възразявам срещу така представения проект поради следните обстоятелства:


1. Проектът среща сериозно неодобрение както в професионалните среди, така и сред гражданите на квартала. Основната цел на проекта е да постигне максимална градоустройствени показатели за зона ЖС, без да отчита спецификата на конкретната зона. Придобилите печална известност градоустройствени похвати - сгради тип „торта" и така нареченият архитектурен акцент (кула) са в разрез с естетическите и стилови норми на средата, в която е разположена сградата, като единствено целят постигане на максимална разгърната застроена площ. Предвидени са намалени отстояния към съседните сгради, които биха нарушили ослънчаването на жилищата в тези сгради.


2. Предвиденото 100% подземно застрояване ще затрудни реалното наличие на висока растителност в рамките на имота. Изпълнението на дълбокия изкоп създава предпоставки за нарушаване на конструктивната устойчивост на съседната шест етажна жилищна сграда в УПИ VIII-8, граничеща на калкан с бъдещата постройка, масивните огради на всички съседни имоти, както и съществуващата пристройка (гараж) в УПИ XV-3 (общинска собственост), разположена на имотна граница.


3. Жилищната сграда в която е живял и творил проф. Симеон Велков, е декларирана с писмо № 1818 от 11.04.1989г. като недвижим архитектурно-строителен и исторически паметник на културата с предварителна категория „местно значение". Типичните харестики - рядък приемр на запазена свободно стояща сграда от модернизма с изчистена минималистична фасада и основно въздействие на обемната композиция, ще бъдат изцяло загубени. Интегриране на част от фасадата в новата 5-етажна структура не би било достатъчно за запазване на културно-историческото въздействие, а по-скоро цели формално основание за нов строеж на мястото на сграда НКЦ.


4. Презастрояването е явление, което в последните години засяга в голяма степен м. „Трета извънградска част" в район „Средец". Инфраструктурата на квартала не е съобразена с настоящата ситуация, в която двуетажните еднофамилни сгради в зоната постепенно биват заменяни с пет-шест етажни жилищни блокове. Подкрепям поетите от кмета на СО Йорданка Фандъкова намерения за ограничаване на презастрояването чрез подготовката на новия ОУП на СО и намаляване на допустимите показатели за застрояване. Считам, че би следвало да бъдат взети мерки, за да не се допусне ситуация, в която тези нормативи няма как да бъдат приложени.


В заключение предлагам да бъдат потърсени механизми, чрез които собствениците на имота да бъдат насърчени да опазят и поддържат в автентичен вид сградата.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано