СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Кметът на столичния район “Изгрев” иска местен референдум
 Facebook

Кметът на столичния район “Изгрев” иска местен референдум19.01.2021 / 09:30 - CityBuild.bg

Д-р Делян Георгиев предлага един от въпросите да бъде "Да се спре ли застрояването на зелените площи?".

 

 

Вчера кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев съобщи, че е внесъл доклад до Столичния общински съвет и кмета на София с искане за иницииране на местен референдум за жителите на "Изток", "Изгрев" и "Дианабад"  с два въпроса, на които ще се отговаря поотделно:

 

1. Да се спре ли застрояването на зелените площи - паркове, градини, улично озеленяване и зелени площи за ограничено обществено ползване  (по чл.61, ал.2 и ал.3 от ЗУТ) и на площите между сградите при комплексно застрояване - паркове и градини, места за паркиране или подземни паркинги и площадки за игра на територията на Столична община, район "Изгрев" (по чл.22, ал.2 от ЗУТ), за срок от 10 години?

 

2. Да се въведе ли зона за платено паркиране на територията на Столична община, район "Изгрев"?

 

 

"Необходимо ни беше време да проучим законодателството за наличието на легалните дефиниции, с които то регламентира площите, чиято защита търсим. Проучихме и досегашния положителен и негативен опит за провеждане на допитвания със сходен предмет. Не на последно място проучихме съдебната практика, отнасяща се до ограничаване на правото на собственост. В този смисъл очаквахме произнасянето и на Конституционния съд от края на миналата година по въпроси за приложението на норми от ЗУТ, за да ползваме част от мотивите на съда относно тези ограничения", казва Георгиев и допълва, че предложението е допитването да се проведе заедно с редовните парламентарни избори, тъй като в изборния процес са ангажирани всички парламентарни партии, има застъпници и наблюдатели, което според кмета гарантира коректността на допитването и резултатите от него.

 

 

„Това е моето лично разбиране за Демокрация - гражданите имат право активно да участват в управлението на местата, в които живеят. Разчитам на подкрепа от всички политически сили в общинския съвет. Сега е моментът да бъдат демонстрирани политическа отговорност и доверие към хората. Доброто управление слуша онези, които управлява. Като кмет и жител на района, аз ще се съобразя на 100% с решението на моите съкварталци. Вярвам, че общинските съветници ще дадат "зелена светлина" на това начинание и ще разрешат провеждането на този референдум. Противното би било проява на недиалогичност и тесногръдие", коментира още д-р Делян Георгиев, кмет на район "Изгрев".

 

 
още от Новини

още от София