СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Книга представя тайните на нос Емине
 Facebook

Книга представя тайните на нос Емине29.06.2020 / 12:26 - CityBuild.bg

Тя показва част от резултатите от археологически проучвания в землището на село Емона и анализ на запазените писмени сведения за историята на населеното място.

 

Книгата на проф. д-р Иван Христов - "Тайните на нос Емине", беше показана за пръв път пред широка публика на 25 юни в Културен център "Морско казино" в Бургас. Изданието предлага подробно описание на резултатите от изследванията на късноантичната и средновековна крепост, която някога се е издигала на черноморския нос Емине. Представен е и преглед на запазените извори за древната история на района. Акцент е поставен върху описание на всички локализирани археологически паметници в землището на село Емона и контактната зона с други населени места в близост до черноморския бряг.

 

 

С това изследване авторът е направил опит да запълни така нареченото "бяло петно" в археологическата карта на част от Западния Понт - зоната между гр. Свети Влас на изток- североизток до нос Кочан - Крепост Херкуленте и от черноморския бряг на север до трасето на пътя през Поморийския проход (Емeнски проход). Под термина "бяло петно" авторът има предвид територия, останала слабо и несистематично изследвана от археолози и историци. Липсата на систематичност в проучванията проличава в периодите на дълго игнориране на територията от изследователите, предвид наличието на действаща военна зона в землището на с. Емона, сравнително трудния терен за обхождания и невъзможността де се провеждат археологически разкопки на нос Емине до пролетта на 2019 г.

 

 

В изданието са анализирани механизмите и причините за загуба на площ в района на нос Емине в резултат от процеси на гравитационни деформации. Анализът е извършен от д-р Стефан Велев - научен секретар на Българския антарктически институт. Обобщената информация се вписва в стратегията за интердисциплинарен подход при разкриването на множеството загадки, които района на с. Емона предлага на проучвателите от различни специалности. В изследванията на зоната около Емона и нос Емине участва и директорът на Регионален исторически музей - Бургас д-р Милен Николов.

 

 

Проф. д-р Иван Христов Христов е български историк и археолог. Заместник-директор е на Национален исторически музей от 2007 година насам. Автор е на множество научни публикации, свързани с проучването и опазването на Световното културно наследство. През 2011 г., след дълго прекъсване, проф. д-р Христов възстановява подводните археологически проучвания в акваторията на гр. Созопол, залива Вромос, остров Св. Тома и др. Той участва в изграждането на експозицията на музея "Св. Никола" в гр. Черноморец и изграждането на постоянната експозиция на Исторически музей - гр. Приморско. Участник е в работна група по организиране на международна изложба с тракийски експонати в музея Лувър, Франция. Работи по промените в Закона за културното наследство.

 

 

През годините проф. Христов участва в популяризирането на българското културно наследство като сценарист на научно-популярни филми. Той е ръководител на множество археологическите проучвания, сред които светилищата Белинташ в Родопите, Одриската царска резиденция на връх Кози грамади в Средна гора, Четиньова могила до с. Старосел, Хисарско, крепостите Акра и Хрисосотира до гр. Черноморец, подводния обект в залива Вромос, подводни проучвания в акваторията на Созопол и о-в св. Тома, крепостта на полуостров Атия, светилището на Зевс и Хера на връх Кози грамади, светилището на тракийския конник до с. Лешница, Ловешко, Лъвската глава до гр. Приморско, елинистическата крепост в местността Фармакида и други.

 

 
още от Новини

още от АРТ