СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Комфорт сред природата с усещане за винарна
 Facebook

Комфорт сред природата с усещане за винарна31.05.2019 / 18:25 - CityBuild.bg

Проектът на ZOOM studio & арх. Тодор Обрешков спечели вчера голямото отличие в конкурса "Български архитектурни награди" в рамките на форума SHARE Sofia.

 

 

През 2011 година в с. Коларово е построена винарна Кастра Рубра. В обезлюденото село живеят само 15 души и има множество изоставени къщи, но винарската изба създава нови работни места на жителите на съседните села и градове, става все по-известна и започва да предлага винени турове и дегустации и на място. Все по-често гостите желаят да останат и да пренощуват на място, но това не е възможно в сградата на избата. Затова през 2012 година клиентът кандидатства за финансиране по европейската Програма за развитие на селските райони и построява къща за гости с девет стаи. Бъдещо намерение е да се построи втора подобна къща в близост от запад, като двете сгради ще бъдат свързани с подземен тунел, басейн и спа зона между тях.

 Къщата се намира на хълма над винарната, на края на селото, и е свободно разположена в природата. Тя се вписва максимално в съществуващия наклонен терен, без да доминира над околните постройки. Сградата е с плоски терасовидни покриви, бетонните козирки изтъняват към контура, а остъкленията са широки.

 

 

Къщата е на три стъпаловидни нива по терена, последователно свързани с надлъжен централен коридор и стълби.

 

При избора на материали и конструкция е направена препратка към винарската изба - външните стени са облицовани с каменна зидария, а всички основни са от видим бетон.

 

 

Гостите влизат в къщата на горно ниво, където се намират рецепцията, дневната с широка панорамна гледка, трапезарията и кухнята. На средното ниво са разположени дегустационна, енотека, фитнес зала, две големи стаи, технически и обслужващи помещения.

 

 

Слизането надолу по стълбите към залата за дегустации и стаите предлага контрастно изживяване, също наподобяващо подход във винарна. Дългият коридор е осветен над стълбите с възможност за гледка към далечината.

 

 

 

На долното ниво се намират седем стаи. По предложение на архитектите всяка е обзаведена по индивидуален интериорен проект, за да се предложат разнообразни преживявания на посетителите. От всички жилищни помещения се излиза директно на терена.

 

 

 

 Още подробности за проекта - тук.

 

 
още от Новини

още от АРТ