СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Комисия ще огледа всички съоръжения в „Квадрат 500”
 Facebook

Комисия ще огледа всички съоръжения в „Квадрат 500”16.03.2017 / 15:58 - citybuild.bg

Художникът Недко Солаков се закани да направи нови разкрития, ако директорът не бъде уволнен.

 

Две комисии ще работят в „Квадрат 500" - техническа и реставрационна. Ще се проследи начинът, по който протича работният процес, и тогава ще бъдат взимани решения. Това каза пред Bulgaria ON AIR служебният министър на културата Рашко Младенов днес във връзка със скандала с аварията на климатиците в галерията в студените януарски дни и засегнатите картини вследствие на излагане на резки температурни амплитуди. Той изрази недоумение защо сградата изглежда по такъв начин, след като в нея са вложени много пари. "Дограмата на места се запълва с вестници, има щрангове, които от 40 години не са сменяни", каза министърът.

 

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Днес художникът Недко Солаков /който през февруари публикува във Фейсбук профила си снимки на засегнатите картини/ припомни обещанието си ако директорът на „Квадрат 500" не бъде уволнен тази седмица, да направи пресконференция. „Повярвайте ми - на местните decision-makers въобще няма да им харесат темите, които ще бъдат подложени на разчепкване на тази пресконференция", каза той преди дни, а днес допълва, че очевидно директорът Слава Иванова няма да бъде уволнена (най-малкото защото е излязла в отпуск по болест миналия понеделник). „Пресконференцията е планирана за другата седмица, но ако утре /17 март - бел.ред./ в 10 часа в "Денят започва с култура" по БНТ съумея да си кажа каквото искам (без политически послания), ще я отменя."

 

Снимка: Недко Солаков

 

Тази сутрин Рашко Младенов не се ангажира да вземе страна по спора. Едната страна са художникът Недко Солаков, двете уреднички, които бяха "пенсионирани" от директора заради това, че са изнесли „вътрешна" информация, художникът Светлин Русев, който подаде оставка от художествения съвет на галерията, и Яра Бубнова, която е заместник на директора. В спора се намеси и скулпторът Велислав Минеков, който настоя за разследване на случващото се в Националната галерия "Квадрат 500" и също поиска оставката на директора Слава Иванова. От другата страна на спора са бившият министър на културата Вежди Рашидов и директорът Слава Иванова. 

 

ХРОНОЛОГИЯ

 

На 23 февруари Недко Солаков посещава галерията и малко след като провежда обичаен разговор с директора на „Квадрат 500" Слава Иванова /моментът е запечатан на снимката, двамата са вдясно/, уредници му показват картините в Зала 6, облепени със защитна японска хартия, която да спре падането на живописния слой. На следващия ден той публикува снимките с коментар във Фейсбук профила си и постът му е подхванат от медиите. 

 

Снимка: Пламен Моневски

 

В интервю за " Труд" Слава Иванова заявява, че залата с картините е била напълно достъпна, всичко е било видимо и не е било нужно Недко Солаков да бъде специално въвеждан в нея. Тя твърди, че в най-тежките зимни дни частично подменената климатична инсталация в сградата на бившата Национална галерия за чуждестранно изкуство започва да замръзва и има поредица от аварии. Ръководството незабавно се било свързало с фирмата, която поддържа съоръженията. „Наистина за 24 часа е имало спад в температурата и тя е била 15 градуса при допустимите 18. Такава разлика в температурите може да увреди картините, но не и да ги унищожи. А и говорим за поправими увреждания, които след реставрация ще бъдат отстранени."

 

Схема: "Квадрат 500"

 

На 2 март уредниците Искра Захариева и Мария Димитрова /една от които специално е "въвела" Солаков в залата/ получават предизвестия за прекратяване на трудовите им задължения заради „оптимизиране на дейността на предприятието". От "Квадрат 500" информират, че двете служителки са пенсионирани законно и че сред длъжностните им характеристики е да работят за доброто име на институцията. Според Захариева и Димитрова обаче директорът на галерията е знаела за проблема с инсталациите и засегнатите над десет картини, възникнал между 5 и 10 януари, но първата комисия по въпроса е назначена на 16 февруари - месец след инцидента. /Между другото, миналата година Слава Иванова уволни художник, който изрази мнение срещу поправките в Закона за паметниците на културата, подкрепяни от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов./

 

Снимка: Искра Захариева

 

От работещите в галерията очевидно се иска не лоялност към колекцията (картините, изкуството) и институцията (публиката, т.е. данъкоплатците), чийто интереси всъщност защитават уволнените, а верноподаничество към директорката. Която още преди седмици е трябвало да прибере картините в реставрационното ателие, и още преди седмици е трябвало да се извини на посетителите в експозицията за неудобството - че картините ги няма или са в процес на работа - както правят музеите по света в подобни екстремални ситуации...", казва Солаков.

 

Снимка: Недко Солаков

 

Междувременно Светлин Русев подаде оставка от художествения съвет на галерията. Във връзка с решението си той посочва, че "проблемите в галерията идват от незадоволените лични амбиции на г-жа Слава Иванова, които в развитието си стават вредни и опасни за цялата институция". "При създадената ситуация в момента, положението е обидно не просто само за съвета, то е рисково и за самата галерия", коментира той.

 

Според заместник-директора направление "Чуждестранно изкуство" Яра Бубнова тази "история трябва да завърши с оправянето на всяка цена на инсталациите и постепенното превръщане на склада във функциониращ музей за хора". Възможно ли е в тази държава директорите на галериите, заместниците им, PR-ките на институции на културата и дори министри да престанат да казват, че нищо не се е случило в музея, защото "картините не са унищожени, а повредите са поправими"?", пита тя.   

 

Скулпторът Велислав Минеков настоя за пълно разследване на случващото се в националната галерия "Квадрат 500", както и нова апаратура, която да поддържа климатизацията. Според него са допуснати серия от грешки. "Бившият министър носи отговорност, защото той беше изобретател на цялото това безобразие", каза скулпторът.

 

Според бившия министър на културата Вежди Рашидов обаче „Квадрат 500" е правен по всички закони на музейното дело, двете бивши вече служителки не били подали сигнал за проблема на правилното място, а директорът Слава Иванова за „25 години е свършила много тежка работа". "Една картина е омекнала. Това е работата на реставраторите, да поемат. Разбира се, който е отговорен, да си поеме отговорността", казва Рашидов, при положение, че именно той би трябвало да носи отговорност за това да бъдат предвидени средства за изключително важната климатична система и за това средства за ремонт да бъдат предвидени за проблеми в старата сграда, преди да се инвестира в новата. Още през 2012 година CityBuild.bg го попита дали проектът ще бъде съгласуван с музейните специалисти и какви са конкретните стъпки по него, но той уклончиво отговори, че работна група ще определи точните параметри.

 

"Квадрат 500" бе преустроен за над 27 милиона лева по проекта на арх. Янко Апостолов и с изпълнител „Главболгарстрой". От откриването му климатичната инсталация създава проблеми за втори път. Според изпълнителя нова ОВК (отопление, вентилация и климатизация) в залите няма, системата не е автоматична и зависи от човешкия фактор. Всъщност, проблеми с поддържането на климата в залите има както в старата, така и в новата част, което продължава да се отразява на картините, върху които ще има щети дори след реставрация.   

 

Очевидно е, че проблемите със сградния фонд и управлението в галерията са замитани под килима с години. А покрай уволненията и споровете вън и вътре в нея напрегнатата работна обстановка е нетърпима.

 

 

Снимка: CityBuild.bg 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано