СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Комплекс за ранно детско развитие изграждат в София
 Facebook

Комплекс за ранно детско развитие изграждат в София01.11.2019 / 11:28 - CityBuild.bg

Фондация "За нашите деца" започна ремонт на сградата на бившия дом за медико-социални грижи „Св. София“ в район "Сердика".

 

Комплексът за ранно детско развитие ще събере на едно място Център за обществена подкрепа „Св. София“, Център по приемна грижа и нов иновативен терапевтичен Център за обществена подкрепа „Щастливо детство“, който ще реализира програми за семейно консултиране и терапия, ранна детска интервенция, педагогическа подкрепа за образователна интеграция в училище на деца със специфични потребности и деца под закрила. С решение на Столичния общински съвет сградата бе предоставена на фондацията за срок от 10 години за развитие на социални услуги и дейности за деца.

 

 

 

 

 

 

 

 

Инвестицията в ремонта възлиза на 1,2 млн. лв., а средствата са набрани от дарители. Безвъзмездно са предоставени проектите за реконструкцията – от „Иво Петров архитекти“, и за интериорния дизайн – от „I do advertising“. Строителният надзор се осъществява от фирма „С – консулт“, също безвъзмездно. Строително-ремонтните дейности се изпълняват от „Мират груп“.

 

 

Дневният център за деца с увреждания на възраст до 7 г. ще предлага оценка на развитието на децата чрез скринингови инструменти, почасова грижа за деца със специфични потребности, социализиращи дейности за малките, обучения за родители, асистирана грижа за деца в домашна среда. Капацитетът на този център ще бъде 20 места. По проект е предвидено в него да има зали за занимания, игри и обучения на родители и деца, както и помещения за храна и почивка на тези възпитаници, които имат нужда от целодневна грижа.

 

 

В Комплекса ще бъдат предоставяни игрова, спортна и арт терапии, услуги от медицински специалисти, както и рехабилитация за бебета и деца със специфични потребности и забавяне в развитието.

 

 

Създаването на Комплекса за ранно детско развитие е продължение на проекта „Пътят към семейството“, който бе реализиран от фондация "За нашите деца" в партньорство със Столична община и министерство на здравеопазването през 2016 г. Неговата цел беше окончателно прекратяване на институционалното отглеждане на деца в Дома за медико-социални грижи „Св. София“. Очаква се комплексът да е готов догодина през юни.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано