СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Комплекс от 14 сгради се изгражда в район „Красно село" в София
 Facebook

Комплекс от 14 сгради се изгражда в район „Красно село" в София23.01.2019 / 12:43 - CityBuild.bg

Nove Homes с жилищни, офис и търговски площи е в терена на бившия завод "Балканкар" на бул. "Княз Борис III".

 

 

Инвecтитop e „Hoвe xoyмc" AД - нoвoyчpeдeнo инвecтициoннo дpyжecтвo, ĸoeтo ce cвъpзвa c "Hoвe xoлдинг" AД - ocнoвнaтa ĸoмпaния нa бизнecмeнa Bacил Бoжĸoв. Той е член на Съвета на директорите на "НГ Пропърти" ЕАД, което купи Телефонната палата в София през 2017 година и смята да я направи "обществено-обслужваща" с изложбени площи, музейна част и технологични помещения.

 

Разположен върху терен от 27 644 m2, затвореният комплекс Nove Homes се състои от 14 сгради, помещаващи общо 556 жилищни и 10 търговски обекта с обща надземна разгъната застроена площ малко над 58 000 м2. Най-високата сграда ще е висока 50 метра. На някои от сградите апартаментите на първи етаж са със самостоятелен двор.

 

 

На територията на комплекса са предвидени паркови пространства, озеленяване, алейна мрежа и детски площадки с площ над 20 000 м2, без достъп за автомобили.

 

 

В подземния паркинг на две нива се разполагат 38 подземни гаражи, 699 подземни паркоместа и 642 подземни велопаркоместа и складове, предвидени за общо ползване и достъп от всички жилищни входове.

 

 

В общото планово решение парковата среда е обособена на две зони – геометрично оформена и пейзажна. И при двете алейната мрежа и растителността са основен структуроопределящ и формиращ пространството елемент.

 

 

При първата зона са обособени основните пешеходни комуникации, площадни пространства, площадки и кътове за отдих. Подходът от югозапад прераства в изявено по площ пространство – площад със сух фонтан, клоцове с дървесна растителност и кътове за сядане. Втората е решена като „лесо-зона“, като с помощта на дървесната растителност се обособяват кътове за игри и отдих. Търсен е по-свободен пейзажен рисунък при композиране на растителността и същевременно хармонизиране с останалата част на парковата територия.

 

 

Проектът предвижда изграждане на две детски площадки. Едната от тях е основна и се намира в северната централна част на имота. Състои се от две обособени подзони за игра - за деца до 3 и от 3 до 12 години. Втората е в т.нар. „лесо-зона“ и е за деца на възраст от 3 до 12 години.

 

 

Североизточна част на комплекса  

 

Сграда А с 49 жилищни помещения, три офиса и две жилища тип пентхаус на последните две нива и панорамна гледка към Витоша и града е най-високата сграда в комплекса - 16 надземни етажа и височина близо 50 метра.

 

 

 

 

Сгради Б, В и Г са свързани със слънцезащитни елементи на метална конструкция на втори и трети етаж, състоят се от два подземни и 8 надземни етажа, като на последния етаж апартаментите разполагат с панорамни покривни тераси. На Сграда Г част от приземния етаж е предвиден за двупосочна рампа за автомобили към подземния паркинг.

 

 

 

 

Източна част на комплекса

 

Сграда Д е една от най-забележителните. Проектирана с два подземни и 5 надземни етажа, тя се отличава с изчистения си силует и характерен покрив с остъкляване, който осигурява допълнителен простор, височина и естествена светлина в жилищата на последния етаж. Сград Д с 20 четиристайни апартамента е свързана със съседната Сграда Е /с два подземни и 8 надземни етажа и 32 двустайни и тристайни апартаменти/ посредством слънцезащитни елементи на метална конструкция на втори и трети етаж.

 

 

 

Централна част на комплекса

 

Сгради Ж, З и И са с по два подземни и 8 надземни етажа, а жилищата на последните два разполагат с обширни покривни тераси. Сграда Ж е с 53 двустайни и тристайни жилища, Сграда З е с 51 двустайни и тристайни жилища и 3 четиристайни апартамента, а Сграда И - с 46 двустайни и тристайни жилищни помещения.

 

 

 

 

Югозападна част на комплекса

 

Сграда К е втората по височина с два подземни и 12 надземни етажа с височина 36,40 м. Сградата помещава 34 двустайни и тристайни жилища, като тези на 11-и етаж разполагат с обширни покривни тераси. Сграда Л с два подземни и 5 надземни етажа впечатлява със съвременната си визия. Сградата помещава 28 двустайни и тристайни апартаменти и едно търговско помещение, чийто достъп е от вътрешния двор на имота.

 

 

 

Южна част на комплекса

 

Сграда М с два подземни и 6 надземни етажа e с 40 двустайни и тристайни жилища, както и 5 търговски обекта на партерния етаж с достъп от улицата. Като едноетажна структура към сградата е прилепена и рампа към общия подземен гараж, а на първия партерен етаж е проектиран пробив с колонада за оформяне на основния пешеходен вход към комплекса.

 

 

Югоизточна част на комплекса

 

Сграда Н с два подземни и 8 надземни етажа ще разполага с 48 двустайни и тристайни жилища, като някои от апартаментите на седми жилищен етаж разполагат с тераса тип „лоджия". Сграда О с два подземни и 6 надземни етажа ще има 15 двустайни и тристайни жилища, както и едно търговско помещение, отредено за кафе-магазин на партерния етаж с достъп от вътрешния двор на комплекса, а в южния край на е проектиран пробив с колонада, оформящ основният пешеходен вход към комплекса.

 

 

 

Конструкция

Kонструкцията на сградите в комплекса е монолитна, смесена стоманобетонова конструкция. Външните и вътрешните преградни неносещи стени се изграждат от тухлена зидария.

 

Фасади

Фасадите на сградите са решени с окачена вентилируема фасадна система с облицовка от клинкерни плочи, врачански варовик, зидария от клинкерни тухли тип brick и топлоизолация от каменна вата. Окачените вентилируеми фасади се отличават с високо техническо качество, като разделянето на топлоизолация и защита от атмосферни влияния осигурява фасада с голяма надеждност по отношение на продължителността на експлоатация и ниските разходи за поддръжка.

 

Покриви

Тринадесет от сградите са решени с плосък покрив, а една от тях - със скатен (шедов) покрив с остъкляване. Предвижда се изпълнение на покривен изолационен пакет от пароизолация, топлоизолация и хидроизолация.

 

Дограма

Дограмата е алуминиева, с прекъснат термомост, на фирма Schuco, остъклена с двоен стъклопакет с външно специално енергийно стъкло, като цвета на профила е съобразен с визията на фасадата, а оста на отваряемост с функционалното предназначение на изградените помещения.

 

Асансьори

Всички жилищни входове са оборудвани с високотехнологични електрически асансьори без машинно помещение, с оптимална скорост на движение, съобразена с етажността на съответната сграда. Размерите на кабината на всеки асансьор са  в съответствие с изискванията за достъпна среда, включително за хората с увреждания.

 

Входно фоайе и стълбища

Общите пространства са решени съгласно индивидуален интериорен проект, съобразен с облика и стила на комплекса.

 

Апартаменти

Степен на завършеност на помещенията в апартаментите:

Стени и тавани - гипсова мазилка Baumit

Подово покритие - циментова замазка

Входна блиндирана врата с индивидуален дизайн

За всяко от жилищата е предвидено складово помещение в самото жилище и/или извън него - в подземните етажи на сградата.

 

Отоплителна инсталация

За всяка сграда са разработени отделни централни отоплителни инсталации с топлоносител вода от ТЕЦ. Разпределителните тръбни мрежи са от усилени полипропиленови тръби, топлоизолирани, монтирани по таваните на сутерена. Вертикалните щрангове захранват колекторни табла с топломери, в коридорите на етажите. От тях с топлоизолирани полиетиленови тръби в пода ще се захранват разпределителните табла в апартаментите. Хоризонталната разводка от таблата до отоплителните тела е с полиетиленови тръби с алуминиева вложка Ф16/2, положени в гофриран шлаух в подовата замазка.

 

Климатизация

Във всеки апартамент е предвидено място за поставяне на външно климатично тяло за мулти сплит системата.

 

ВиК инсталация

Инсталацията за студена, топла и циркулационна вода за вертикалната и разпределителна мрежа е от полипропиленови тръби. Инсталацията за топла вода, положена в стените на санитарните помещения, е от полипропиленови тръби PN20, а тази за студена вода - от полипропиленови тръби PN16. Канализационната инсталация в санитарните помещения е от безшумни канализационни тръби и фитинги. Безшумната канализационна система е представена от тръби с оптимално изградена трислойна структура от полипропилен (PP), която изпълнява всички изисквания на стандартите за комфортна и тиха среда при модерните жилищни.


Силова инсталация

Осветителната инсталация се изпълнява с кабел тип ПВВМ 3х1,5мм2, скрит под мазилката. Предвидени са контакти за общо ползване, които се захранват с кабел ПВВМ 3х2,5мм2, а по тези за по-големите консуматори с кабел ПВВМ 3х4мм2.

 

Структурна кабелна система

Окабеляването на компютърната мрежа се осъществява радиално от сградния телекомуникационен шкаф до всяка апартаментна слаботокова кутия с по 1бр. оптичен кабел и с 1 бр. FTP cat.6a. В апартаментите телефонната и компютърна инсталация се изпълнява с 2 бр. FTP cat.6a кабел завършващ с конектори RJ45 cat.6a, изтеглен в гофрирани тръби Ø16мм скрити под мазилката.


Звънчево-домофонна инсталация

Предвидена е домофонна инсталация за жилищната част на сградите.

Във всеки апартамент се монтира видеодомофон, комбиниран със звънец и бутон за управление на електрическата брава на входната врата на сградата.


Достъпна среда     

Сградите в комплекса са разработени в съответствие с изискването на чл.169, ал.4 ЗУТ и Наредба № 4 от 1 юли 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания. Елементите за достъпна среда от двора са свързани с елементите за достъпна среда в сградата за всички нива. Вертикалната комуникация в сградата и подземния паркинг се осъществява посредством асансьори. Нивелацията на площадката, достъпът до улиците, подходите и входовете към сградата са решени по начин, който осигурява достъпни маршрути за хора с увреждания, без да възникне нужда от допълнителни съоръжения или оборудване (стълби, рампи, подвижни платформи и др.)

 

 

Общата стойност на проекта е 85 млн. лева, като парите са осигурени от банкова институция. Крайният срок за завършване е април 2022 г.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано