СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Компост от човешки тела или архитектура за напреднали
 Facebook

Компост от човешки тела или архитектура за напреднали23.12.2019 / 18:00 - Citybuild.bg

Американската фирма Olson Kundig Architects разкри планове за изграждане на център за мъртви хора, в който телата на починалите ще бъдат компостирани и превръщани в почва.

 

Особеното съоръжение на сиатълското студио заема площ от 1719 квадратни метра, а възложител на проекта е Recpose - компания, която иска да  предложи алтернатива на кремацията и погребението. През 2018 година САЩ официално легализира човешкото компостиране. Очаква се първото по рода си съоръжение да бъде завършено през 2021 г.

 

 

Това ще бъде първото място, "което предоставя устойчив вариант за грижа след смъртта". Компанията подчертава редица начини, по които човешкото компостиране е по-устойчиво и екологично в сравнение с други възможности.

 

 

В изявление на възложителя се казва, че процесът генерира около кубичен двор богата на хранителни вещества почва от човешкото тяло, която след това може да се използва за отглеждане на растения. Компостирането изисква много по-малко енергия и отделяне на въглероден диоксид, в сравнение с кремацията. Процесът използва по-малко пространство в сравнение с традиционното погребване на тела в почвата.

 

 

Сградата в Сиатъл ще се съобрази с чакащия патент процес, който включва поставянето на тела в контролиран, модулен и многократно използван съд, където те са покрити с дървени стърготини, въздух и влага, което ще ускорява процеса по разлагането на телата.

Доколко идеята ще бъде възприета, предстои да се разбере...

 

 
още от Новини

още от Любопитно