СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Конкурсът "Сграда на годината" отличи най-качествените проекти за 2016 г.
 Facebook

Конкурсът "Сграда на годината" отличи най-качествените проекти за 2016 г.14.12.2016 / 14:18 - citybuild.bg

Церемонията се проведе снощи в Sofia Event Center.

 

В конкурса участваха 69 сгради, разпределени в над 10 категории. Традиционно най-много са отличените проекти в района на столицата - 12, за регион Пловдив - 6, Варна - 4, Бургас - 3 и за Благоевград - 2 проекта.

 

 

Най-добрите сред селекцията от публични и частни сгради, построени или възстановени през 2016 г., избра 27-членно жури от професионалисти в строителството, архитектурата, културата и бизнеса с председател зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

 

В помощ на журито при избора на проекти организаторите поканиха детско жури, съставено от 5 до 12-годишни деца от Детска архитектурна работилница с ръководител арх. Магдалина Ръжева /наскоро тя представи идеята за часове по архитектура в училище пред столичния кмет Йорданка Фандъкова/. Детското жури определи своите критериите за оценка на сградите и предпочете за СГРАДА НА ДЕЦАТА 2016 лифта на град Сопот.

 

 

В категория "СГРАДИ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА" отличието получиха реставрацията на административната сграда на Българската банка за развитие, Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" в София /открит на 19 април/ и реставрацията и консервацията на дворец и парк "Евксиноград" /открит през декември миналата година/. Специална награда получи и новият православен храм "Успение на Пресвета Богородица" в Ямбол /открит в началото на февруари/.

 

 

 

 

 

Наградата в категория "ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА" получиха Метростанция "Витоша" /завършена в средата на юли/ и реновираната пътническа жп гара Бургас /открита през февруари/. Специална награда получава и реконструкцията и модернизацията на "Магазия 1" на Пристанище Изток, Бургас.

 

 

 

 

В "ПРОИЗВОДСТВЕНИ И ЛОГИСТИЧНИ СГРАДИ" наградени са Заводът за битови електрически бойлери "Теси" в Шумен и Логистичен център на "Либхер" в Пловдив /открит през април/. Специална награда за иновативни решения получи предприятието за електро-механични сензори "Сенсата" в Пловдив /също открит през април тази година/.

 

 

 

 

При "ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ С БИЗНЕС ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ" е отличена корпоративна сграда "Биовет" в Пещера. Специална награда взе "Офис Парк Пловдив", който беше официално открит през октомври. За "Зелена сграда" в категорията е обявена Сграда 1 на "Търговски Център Европа" в София със сертификат BREAM.

 

 

 

 

Комплекс "Сан Стефано Плаза" е награден в категорията „МУЛТИФУНКЦИОНАЛНИ СГРАДИ". Той получи разрешение за ползване през март. Награда получава и "Блу Офисис" в района на летище София.

 

 

 

При „ТЪРГОВСКИ СГРАДИ" призът е за "Мол Марково тепе" в Пловдив, който отвори в края на октомври. Новооткритият магазин "Фантастико" в столичния жк "Овча купел" /по проект на Cityscape architects/ е отличен за идентичност и дизайн. Архитектурното студио продължава да работи с единствената голяма българска верига на нашия пазар. 

 

 

 

В категория "ВАКАНЦИОННИ КОМПЛЕКСИ" награден е апартхотел "Албатрос" в КК "Св. Св. Константин и Елена". За ваканционен комплекс с успешно публично-частно партньорство при изграждане на устойчива градска среда награда получи "Айвазовски парк" в Поморие, открит през юли месец.

 

 

 

В категория "ХОТЕЛИ" на първо място са комплексът "Ува Нестум Уайн енд Спа" край Гоце Делчев, и емблематичният хотел "Рила" в курорта "Боровец" - за цялостна реновация. За Uva Nestum хотел и СПА арх. Лило Попов спечели и годишната награда на САБ - "Архитектон" през март тази година. 

 

 

 

При „ЖИЛИЩНИТЕ СГРАДИ" призове взеха "Латинка Седем" и жилищна сграда "Белвю Резидънс" в София. Последната получи и ВОТА НА ПУБЛИКАТА с 8073 гласа от онлайн гласуването на buildingoftheyear.bg.

 

 

 

"Акварел Резидънс" във Варна е на първо място в категория "ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ". Специална награда получава комплекс "Елизиум" в София.

 

 

 

При "СГРАДИ СОЦИАЛНА ИНФРАСТРУКТУРА" на първо място са избрани реконструкцията на институт "Конфуций" към СУ "Св. Климент Охридски и УМБАЛ и Диагностично-консултативен център "Сити Клиник" в София.

 

 

 

Реконструкцията на Дворец на културата и спорта във Варна - зала "Конгресна", е наградена в категория "СПОРТНА И ТУРИСТИЧЕСКА ИНФРАСТРУКТУРА" /независимо от проблемите по време на ремонта, предизвикани от неточности при проектирането/.

 

 

Национален конкурс "Сграда на годината" инициира и подкрепя каузи, свързани с изграждане и възстановяване на сгради - символи на българския дух и непреходни ценности. Тази година конкурсът подкрепи инициативата на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и фондация "Трейс" за хората" за съграждане на храм "Свети Тривелий Български" в Мадрид.

 

Всички участници в конкурса може да видите на buildingoftheyear.bg.

 

 
още от Новини

още от АРТ