СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Концертна зала „Проф. Иван Вульпе" в Бургас ще бъде реконструирана
 Facebook

Концертна зала „Проф. Иван Вульпе" в Бургас ще бъде реконструирана23.05.2019 / 11:26 - CityBuild.bg

До края на годината тя ще бъде с реставрирана фасада и изцяло обновен интериор.

 

Това обяви вчера кметът Димитър Николов на пресконференция във Филхармонията, която вече се подготвя за ремонта, който е крайно наложителен, тъй като сградата е много амортизирана и потенциално опасна. През 2013 г. беше направен доклад по повод пукнатини в основни конструктивни елементи. Тогава наред с тях бяха установени и течове от покрива, нарушена цялост на подовите настилки и лицевите материали. Многократно са търсени варианти за финансиране на ремонта, но заради спънки във законодателството те не са били реализирани.

 

 

 

При ремонта ще се следи да не бъде нарушена акустиката. Проектът предвижда оригиналната фасада на Концертна зала "Проф. Иван Вульпе" от 1913 г. да бъде възстановена. След ремонта ще бъдат възстановени прозорците на сградата към пл. "Св. св. Кирил и Методий", както е било в началото на миналия век. След реконструкция през 1967-68 г. те са били затворени и сградата губи лицето си към площада. Проектът е съгласуван с министерството на културата.

 

 

Проектът включва не само промени по фасадата, но и топлоизолиране на всички стени и покрива, подмяна на дограмата, мазилките и реконструкция на корнизите.

 

 

Освен, че ще възвърне стария си облик, концертната зала ще бъде с променени, но по-функционални и естетически решения на вътрешните пространства. Предвижда се продължаване на централното стълбище от фоайето до подпокривния етаж, обновяване на зрителната зала и осигуряване на условия за достъпна среда, оформяне на допълнителна малка репетиционна, кабинети, съблекални и ново помещение за озвучаване и осветление под балкона на сградата. Ще бъде трансформирана и сцената.

 

 

 

 
още от Новини

още от Страната