СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
„Ковачев архитекти” ще работят по препоръките в новия ПУП на Борисовата
 Facebook

„Ковачев архитекти” ще работят по препоръките в новия ПУП на Борисовата18.06.2018 / 09:30 - CityBuild.bg

След корекциите ще се пристъпи към обществено обсъждане.

 

Проектът за ПУП на Борисовата градина беше представен на специализиран общински експертен съвет по озеленяване в разширен състав на 30 януари, като всички мнения и забележки са оформени в препоръки към проектантския колектив на „Ковачев архитекти" ЕООД. Протоколът е в процес на подписване от участниците, след което ще бъде изпратен за одобрение до кмета на София Йорданка Фандъкова и след това - връчен на проектанта.

 

Срокът за отразяване на забележките и двумесечен и ще тече от датата на връчването му. След отразяване на корекциите ще се пристъпи към обществено обсъждане и съгласуване с експлоатационните дружества и контролни органи /НИНКН, РИОСВ, „Басейнова дирекция" и други/.

 

 

Моята категорична позиция е, че в Борисовата градина не трябва да се допуска ново строителство и паркът трябва да се освободи от несвойствени дейности, каквито мерки сме предприели. По мое искане „Софийски имоти" работи за освобождаване на терени, които бяха ползвани за заведения и автокъща. Конкретни коментари задължително ще бъдат направени от мен, екипа ми и общинските съветници веднага щом проектантът отрази всички получени бележки и започне процесът по обществени обсъждания", казва още кметът в отговора си до общинския съветник Марта Георгиева, която на последното заседание на Столичния общински съвет оправи питане относно проекта на ПУП на Борисовата градина, който според нея не отговаря на Договора между възложител и изпълнител, не изпълнява съществени задачи и от който липсват територии на парка.

 

Територията на парка е в границите на три административни района, обяснява още кметът. За район „Средец" има влязла в сила кадастрална карта, а за останалата част за основа е подготвен специализиран кадастрален план. Одобрена е кадастрална карта на район „Изгрев", влязла в сила на 8 февруари 2016г. Допълнително е изработена специализирана кадастрална карта на територията. В периода на разглеждане на проекта за съответствието му със заданието е одобрена кадастрална карта на район „Лозенец", което е наложило актуализиране. Започната е процедура за изработване на специализирана кадастрална карта за района в обхвата на парка, която е част от изходните данни.

 

Според Фандъкова, не отговарят на истината всякакви спекулации, че премахване на дървета в Борисовата градина се прави, за да се освободи място за строителство. „След маркиране на обект 1 от направената от Лесотехническия университет инвентаризация на лесопарковата част, заключен между бул. „Драган Цанков", бул. „П. Яворов", алеята покрай къпалня „Мария Луиза" и автокъща „Капитолия", бяха премахнати само сухи и опасни дървета", казва столичният кмет.

 

 

Тази година стартира следващ етап от инвентаризацията и лесопарковата експертна оценка на растителността в лесопарк Борисова градина, който обхваща обект 2, отдели 6-17, заключен между бул. „Драган Цанков", бул. „П. Яворов", бул. „Цариградско шосе" и ул. „Незабравка".

 

 

Дървесната растителност е заснета и картотекирана в две части. За територията на резервата на градинското и парково изкуство с уникални насаждения и високи дървета те са картотекирани и геодезически заснети съгласно Закона за устройството и застрояването на Столична община. За охранителната зона на резервата и за останалата зона на парка, която е с лесопарков характер и е недвижима културна ценност, оценката е извършена по Закона за горите. Преценено е, че е целесъобразно да се ползва експертна оценка от Лесотехническия университет.

 

 
още от Новини

още от София