СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
КПКОНПИ проверява покупката на апартаменти
 Facebook

КПКОНПИ проверява покупката на апартаменти22.03.2019 / 14:23 - CityBuild.bg

Ще бъде проверена дейността на „Артекс“: участие в обществени поръчки, сделки, разрешения за строеж, предизборни дарения.

 

Снимка: CityBuild.bg. Новата сграда "Златен век" в район "Лозенец" в София вече закрива хотел "Маринела" /Кемпински-Зографски - Японския/

 

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започва проверка по медийните публикации и по сигнала на неправителствена организация "Антикорупционен фонд" за покупката на апартаменти от четирима политици. Това са заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, председателят на парламентарната комисия по култура и бивш ресорен министър Вежди Рашидов и заместник-министърът на спорта Ваня Колева.

 

В хода на проверката ще бъдат изследвани всички данни и обстоятелства, публикувани в медиите, включително пазарните цени на визираните имоти, произхода на средствата за покупката им, както и търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени от страна на Народното събрание.

 

Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач „Артекс инженеринг“ АД, както и нейното евентуално участие в обществени поръчки. Ще бъдат анализирани всички сделки за покупко-продажба, осъществени от търговското дружество за периода 2017-2019 г. с оглед установяване на цените, на които обичайно са продавани имоти от фирмата, както и евентуалното установяване на други лица, които са сключили сделки с компанията.

 

Ще бъде изискана информация от компетентните органи и за всички получени разрешения за строителство, издадени на дружеството за този период. Ще бъдат снети обяснения от страните по всички сделки, както и от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева. В хода на проверката ще се изследва и наличието или липсата на свързани лица в политически партии и фирма „Артекс инженеринг“ АД, както и дали търговското дружество е правило предизборни дарения.

 

В случай, че на Комисията бъде възложена проверка от Прокуратурата, КПКОНПИ ще извърши и допълнителни действия, с оглед указанията на държавното обвинение.

 

Още по темата - тук и тук.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано