СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
20 креативни места за сядане получават пловдивчани
 Facebook

20 креативни места за сядане получават пловдивчани13.02.2020 / 17:13 - CityBuild.bg

Те са реализирани като част от кампанията „Искам да съм пейка. Рециклирай ме!“.

 

Платформата  за  чиста  градска  среда  „А З,  ТИ,  ПЛОВДИВ!"  на  сдружение  „БГ  Бъди активен" осигурява над 20 креативни места за сядане на открито като благодарност към пловдивчани, които събираха и предаваха за рециклиране пластмасови опаковки в последните три месеца на 2019 г. Тогава „БГ Бъди активен" обяви инициативата „Искам д а съм пейка. Рециклирай ме!", като обеща, че ако бъдат събрани поне 30% повече опаковки за рециклиране спрямо същия период на 2018 г., ще подари на града нови пейки за срещи и отдих на открито.

 

По данни на ЕКОПАК България, партньор в инициативата, в районите „Централен" и „Тракия" в Пловдив сортираното за рециклиране количество пластмасови опаковки през октомври, ноември и декември 2019 г. е с 69% повече от същия период на миналата година. Това е малко повече от два пъти над поставената цел. Гражданите на районите "Централен" и "Тракия" бяха поканени да участват в инициативата, като събират разделно и пускат за рециклиране в жълтите контейнери в кварталите си пластмасови опаковки.

 

 

Част от новите места за сядане са пейки с елементи от рециклирана пластмаса. Пет от тях са поставени в обновено междублоково пространство в Район „Тракия", а други пет са позиционирани около сградата на Районна администрация „Тракия". Пейки бяха поставени и в откритите класни стаи на училищата "Васил Петлешков" и "Райна Княгиня".

 

 

 

До края на месеца пред Дома на културата „Борис Христов" ще бъде поставена и специална пейка от рециклирана пластмаса, дело на белгийско дизайнерско студио. През март в града ще бъдат инсталирани още цветни дизайнерски места за сядане, които ще подобрят функционалността и облика на други публични зони в Пловдив.

 

Платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!" е част от дългосрочната програма за промяна на градската среда "_Място България" на сдружение "БГ Бъди активен". През 2019 г. освен кампанията "Искам да съм пейка. Рециклирай ме!", като част от платформата бяха организирани различни инициативи - подкрепа за разделното събиране и рециклиране на отпадъци от големите събития в Пловдив, обучения за доброволци, граждани и организатори на събития, информационни кампании, публични акции с фокус върху чистотата на града и др. С помощта на доброволци бяха обновени и две градски зони в Пловдив - на Младежки хълм и в Район „Тракия".


След успешната година на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!" инициаторите от сдружение „БГ Бъди активен" продължават своята дейност по създаване на чиста, удобна и красива градска среда и в други градове през 2020 г. по програмата _Място България.


Вижте    повече    за    инициативата    "Искам    да    съм    пейка.    Рециклирай    ме!" тук.

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Любопитно