СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Креативните хора са полезни в сегашната критична ситуация
 Facebook

Креативните хора са полезни в сегашната критична ситуация15.04.2020 / 12:26 - CityBuild.bg

Те могат да се включат в решаването на настоящите проблеми, каза арх. Делчо Делчев - управител на работилницата Smartfablab.

 

За няколко години споделената работилница на гърба на УАСГ се превърна в инкубатор за сътрудничества. За това какво прави в момента Smartfablab - онлайн разказа арх. Делчо Делчев. Той беше гост на МЕЛБА - инициатива, посветена на дизайна, и организирана от Студио Комплект. Според него сега е труден период заради извънредните мерки срещу коронавируса, но от друга страна е подходящ момент за майсторене и творчество. Креативните хора могат да бъдат полезни в тази критична ситуация и да се включат в решаването на настоящите проблеми, каза Делчев.

 

Снимка: Михаил Новаков

 

FAB LAB (Digital Fabrication and Prototyping in a Shared Laboratory (Maker Space) е споделено пространство и машини, технологии и най-вече хора, посветени на майсторенето във всичките му аспекти - от 3D принтирането и лазерното рязане, до шевните машини и дърводелските инструменти. Чрез обучения и регулиран достъп се предоставя възможност на всеки, който има какво да майстори, да ги използва разумно. FAB LAB е и инкубатор за иновационни проекти и стартиращи бизнеси, като споделената работилница е полезна на професионалисти в сферата на дизайна, архитектурата и други изкуства, на занаятчии и студенти от целия творчески спектър, на IoT маниаци и DiY ентусиасти, на предприемачи и изследователи. Smartfablab разполага с няколко зали, като се изгражда и четвърта.

 

Снимка: Smartfablab

 

Smartfablab участва в много събития и инициативи и има много проекти. Правят се архитектурни макети, създават се най-различни прототипи. Заради извънредните мерки сега достъпът е ограничен, но в последните седмици 3D принтерите печатат предпазни шлемове за медици и зъболекари.

 

Снимка: Smartfablab

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Снимка: Делчо Делчев

 

Наскоро реализираните проекти в споделената работилница са маска срещу замърсения градски въздух и вируси. Разработва се и маска с прозрачна за устата част за повече естетика и по-добра комуникация.

 

 

 

Друг реализиран проект е иновация в дизайн технологията за сгъване, наподобяваща японското изкуство „оригами" - бутилка за многократна употреба, която спестява 90% от размера си.

 

 

Делчо Делчев показа проекти за велосипедни стойки, иновативен „Халфбайк" от алуминий и дърво, триколесен електрически мотор и мобилен елеватор за трудноподвижни хора.

 

 

 

 

 

Друг любопитен проект е дреха с вградени сензори, които ви сигнализират, когато стойката ви не е правилна.

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Любопитно