СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Критично е състоянието на общинската пътна инфраструктура
 Facebook

Критично е състоянието на общинската пътна инфраструктура12.02.2019 / 17:18 - CityBuild.bg

Остава неудовлетворено едно от основните предложения на НСОРБ за ръст от 120 млн. лв. за капиталови разходи.

 

Отчет на ключовите направления в дейността на НСОРБ през 2018 г. направи пред Общото събрание на общините в България председателят на Управителния съвет /УС/ на Националното сдружение на общините /НСОРБ/ и кмет на община Велико Търново Даниел Панов. Той изтъкна, че остава неудовлетворено едно от основните предложения на сдружението на общините - за значителен ръст (със 120 млн. лв.) на общия размер на целевата субсидия за капиталови разходи, от които поне 100 млн. лв. за общински пътища. Състоянието на общинската пътна инфраструктура е критично и затова и през 2019 г. Сдружението ще продължи да настоява за държавна подкрепа за ремонтирането й.

 

 

Сред основните проблеми за общините Панов открои финансовите корекции по проектите с европейско финансиране. Въпреки подготвените анализи, постоянно предоставяната информация за типови грешки, срещите с вицепремиер, министри, ръководители на Управляващи органи, не успяхме да намерим дори частично разрешаване на проблема, каза Панов. Предложенията ни за разширяване на еднократното поемане от държавния бюджет на наложени финансовите корекции на общините по проекти от настоящия програмен период, както и налагането на плоски финансови корекции за сметка на отделните програми, с мотив необходимост от дисциплиниране, не срещнаха подкрепа от страна на държавата. Той изказа задоволство и подчерта добрата работа между сдружението и законодателната власт в дейностите, свързани с промени и оптимизиране на законодателните инициативи.

 

 

Искаме инвентаризация на общинските пътища, за да е ясно какво е състоянието им и да имаме точна сметка за нужните средства за рехабилитация и ремонти. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на ХХХІІ-то Общо събрание на НСОРБ. Тя коментира искане на общините 20% от приходите от винетки и тол такси да отиват в местите власти за пътно поддържане. "Твърдо стоим зад искането на общините за повече пари за четвъртокласната мрежа, но няма как да се разпределят 20 % от средствата, тъй като това противоречи на европейките регламенти. Според тях приходите от електронни такси за използване на републиканската инфраструктура могат да се влагат само за нейното поддържане и подобряване", обясни министърът. 

 

Министър Аврамова изрази очакване през 2020 г. тол системата заедно с е-винетките да  генерират достатъчно средства, за да може пътният сектор да се самоиздържа. Така финансирането, което сега се отделя от бюджета за ремонт и поддръжка на републиканската инфраструктура, може да се насочи към общинската. „Това обаче е въпрос на широк дебат с Министерството на финансите. Ние сме готови да съдействаме", коментира Аврамова.

 

На въпрос дали има интерес от общините да получат от държавата участъци от републиканските пътища в населени места, министър Аврамова отговори, че вече има такива искания, като някои общини дори са готови да преместят знаците за начало и край на населеното място. По този начин гражданите няма да плащат винетни такси, но общините трябва да поемат поддръжката на шосето. „Някои общини искат само поддръжката на пътищата, а други искат преобразуването им от публична-държавна собственост, в общинска. В момента се водят разговори с АПИ, след които се очаква решение на казуса", каза Аврамова. 

 

Аврамова допълни, че през 2019 г. предстои актуализация на действащата Национална концепция за пространствено развитие, която ще даде визия за развитието през следващите години, ще определи основните приоритети на политиката за пространствено развитие и целевите територии за подкрепа и ще послужи като основа за програмирането на следващия програмен период.

 

В сферата на общинските финанси и приходна политика Панов акцентира върху постигнатия ръст на всички стандарти за делегираните от държавата дейности за 2019 г. и трансферите за местни дейности. 11,9% е ръстът при делегираните дейности /без „Образование"/ или 92 млн. лв. Общото увеличение на субсидиите за общините в Закона за държавния бюджет за 2019 г. е с 481,7 млн. лв., от които 361 млн. за образование и 121 млн. лв. за останалите трансфери. За първи път от много години насам има и увеличение с 8 млн. лв. на средствата за подпомагане на храненето на децата от подготвителните групи и учениците от I-IV клас, подчерта Панов и добави, че значително по-висок е и общия размер на средствата за социално осигуряване, подпомагане и грижи - завишението е с 29,9 млн. лв. (13%) спрямо 2018 г. Той далеч няма да бъде достатъчен за задържане на кадрите в тази система и привличане на нови, каза още председателят на УС на сдружението.

 

Панов отчете, че по стратегическия за местната власт процес на децентрализация през 2018 г. няма никакъв напредък. Той поясни, че нормативно определения консултативен орган за това в лицето на Съвета по децентрализация към Министерски съвет не провежда заседания вече втора поредна година.

 

Даниел Панов отчете успешно представяне на НСОРБ по време на българското Европредседателство. Домакинствата ни различните форуми и събития са били възможност за по-ясно, по-категорично и по-отчетливо позициониране на общините ни и НСОРБ в европейски и международен контекст. Сдружението и общините придобиха опит и доказахме, че имаме капацитет за организиране и провеждане на значими международни събития и проекти, допълни Даниел Панов.

 

Сред приоритетите за работа през 2019 г. Даниел Панов очерта подобряването на взаимодействието между отделните министерства, за да бъде избегнато припокриването на дейности, които засягат местната власт. По думите на председателят на УС на НСОРБ 2019 г. ще бъде ключова за практическото въвеждане на електронното управление в общинските услуги, тъй като предстоят промени в организацията на работа в общините за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

 

 
още от Новини

още от Страната