СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Критика винаги има, но целите трябва да се следват
 Facebook

Критика винаги има, но целите трябва да се следват28.06.2019 / 13:58 - CityBuild.bg

Главният архитект на Москва отново демонстрира преобразяване на пространство с новия парк „Зарядье“.

 

 

Сергей Кузнецов е главен архитект на Москва от 2012 г. По негова инициатива са организирани повече от 50 архитектурни конкурса с различен мащаб - от градоустройствени проекти и сгради в ключови точки на града до конкурси за фасади и дори отделни елементи на сгради. Кузнецов почти винаги участва в журито на тези конкурси или е негов председател. Всяка година под негово ръководство се провеждат образователни изложби и конференции под надслов „Удобен град" и „Отворен град". Припомняме, че арх. Сергей Кузнецов беше гост на едно от събитията "Разговори за града" през октомври миналата година. Тогава той разказа за проектите в Москва /вижте тук/.

 

Снимка: The Village

 

В Москва работим за пешеходни и публични открити пространства, но през зимата е трудно да се излезе от моловете, защото е много студено. Затова се стараем да организираме различни дейности на открито като спорт или фестивали, на които се продават и топли напитки. Друго предизвикателство пред посещаемостта на публични пространства е онлайн комуникацията, затова трябва да направим така, че технологията да ни помага - например създаване на павилиони, където да получавате много информация чрез телефона си, каза главният архитект на Москва по време на четвъртото от поредицата събития "Разговори за града", организирани от НАГ-СО. То беше с тема „Пешеходен град", а в него участваха членове на журито в конкурса за пл. "Света Неделя".

 

Арх. Кузнецов отново представи забележителния парк „Зарядье" с много престижни награди, като отбеляза, че много градове са потърсили съвет от Москва във връзка с реализацията му, а за София може да бъде полезен опитът от реновирането и преобразяването на посткомунистически пространства. „Винаги има хора, които критикуват, но според мен целите трябва да се следват. Този парк е едно постижение", каза той.

 

 

Паркът „Зарядье" се намира на мястото на разрушеният хотел "Россия" около Червения площад. Той е реализиран след международен конкурс и е с обща площ повече от 13 хектара, като площта на построените обекти е около 80 хил. кв. м.

 

„Зарядье" не е нов тип обществено пространство, създадено от международен екип от архитекти, инженери, ландшафтни архитекти и други експерти. В него природа и технологии, обучение и развлечение, история и съвременност са свързани и се допълват взаимно.

 

От впечатляващата конструкция "Парящий мост" се открива гледка към Кремъл, реката и самия парк. „Стъклената кора" създава свой микроклимат и пази от лоши метеорологични условия амфитеатър и градина с топлолюбиви растения, във „Флорариума" в необичайна форма на фуния може да видите разположени в спирала растения, а „Ледената пещера" пренася посетителите в атмосферата на Севера. „Подземният музей" показва колекция от артефакти, открити по време на разкопките на старата Москва, а образователният център „Заповедное посольство" провежда курсове, лабораторни занимания и уъркшопи, посветени на многообразието на живота на планетата.

 

 

В „Зарядье" са разположени още "Медиацентр" за туристическа информация и павилионът „Купол", който съчетава функциите на навигационен център и изложбена площ. Интериорът възпроизвежда централната част на руския павилион на Венецианското биенале през 2012 година, получил специален приз от журито, а в QR-кодовете по купола се съхранява историята на проекта, пътеводител за парка и много интересни факти за него.

 

В „Големия амфитеатър" може да присъствате на концерти на една от най-големите открити площадки в историческия център на града, а в многофункционалната „Концертна зала" - да видите и театрални постановки при акустика без аналог в другите подобни зали в Русия. В Медиакомплекса „Машина на времето" ще се отправите на пътешествие в миналото на Москва, а Медиакомплексът „Полет" ви кани на виртуален тур по емблематични места в руската столица. Сядате в кресло, слагате колан като в самолет и шоуто започва. Платформата под вас се движи, издига се вертикално и вие летите над известните небостъргачи, манастири и храмове, магистрали, паркове, централни улици и площади. В парка се откриват и различни изложби.

 

И още - в „Гастрономическия център „Зарядье" може да опитате традиционна руска кухня и да си поръчате храна за пикник около реката, а в РесторантаВъзход" ще ви предложат ястия от кулинарните традиции на бившите съюзни републики.

 

Освен всичко това, растенията в парка предават природните особенности и разнообразието на всички климатични зони на страната. В ландшафта се използва екологична система за събиране и използване на дъждовната вода. Снимки вижте тук.

 

 

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от София