СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Кръгово кръстовище планират на булевардите ”Черни връх” и ”Баучер”
 Facebook

Кръгово кръстовище планират на булевардите ”Черни връх” и ”Баучер”11.01.2018 / 13:50 - CityBuild.bg

Идеята може да е повод за нови протести в кв. „Лозенец”, защото има пряка връзка с изграждането на новата сграда „Златен век”.

 

Утре /12 януари от 13:00 часа/ на заседание на специализирания състав на Общинския експертен съвет в НАГ ще бъде обсъден проект за преструктуриране на уличната мрежа на бул. "Черни връх" - бул. "Джеймс Баучер". Съгласно действащият подробен устройствен план по техния фронт са разположени квартали, в които е допустимо изграждане на много високи сгради, обслужвани от второстепенната улична мрежа, се казва в обяснителната записка на фирмата за транспортно проектиране и планиране - ТРАНСПРО ООД, изготвила Подробен комуникационно-транспортен план и Проект за организация на движението. Те са възложени от НАГ с договор от 26.09.2017г.

 

 

След направен транспортен анализ чрез 3D моделиране на различни варианти е установено, че „най-добро решение за поемане на бъдещия транспортен трафик е изграждането на кръгово кръстовище при булевардите „Черни връх" и „Дж. Баучер", като като в зоната на кръговото „Черни връх" минава под "Баучер".

 

 

В участъка западно от бул. „Черни връх" са предвидени рампи към подземен гараж под "Дж. Баучър" /съгласно ИПРЗ, одобрен със Заповед РД- 09-50-221/2009г. на главния архитект на Столична община/.

 

 

Трамвайното трасе по „Дж. Баучер" се запазва до улицата пред сградата на „Енергопроект". След това минава през съществуващата зелена площ и се влива в сегашния релсов път. Това се налага поради потъването на нивелетата на бул. „Баучер" към кръговото кръстовище. В тази връзка е уширен участък от ул. „Кораб планина", за да се осигури една лента за еднопосочно автомобилно движение.

 

 

Оформя се ново кръстовище на ул. „Златен рог" с бул. „Дж. Баучер". Предвидената по регулация улица отпада и по този начин се запазва цялостта на зелената площ. Припомняме, че това беше първоначалната транспортна идея вследствие на изграждащата се 100-метрова сграда "Златен век" на улица "Златен рог" срещу хотел "Маринела", срещу която имаше няколко протеста /вижте повече тук/.

 

 

ГЕОМЕТРИЧНО РЕШЕНИЕ

 

Друг проект, който засега е във временно затишие и срещу който също имаше недоволства, е "Парадайс тауър" на бул. "Черни връх" до мола. Кметът на София не върна за преразглеждане одобрената от Общинския съвет промяна в ПУП на м. "Кръстова вада", с което беше дадена зелена светлина на проекта, на този етап няма информация за старт на международен архитектурен конкурс за визията на сградата, а междувременно мол Paradise Center бе продаден на южноафриканския фонд NEPI срещу 252.9 млн. евро.

 

Като цяло разработката за преструктуриране на уличната мрежа на бул. "Черни връх"-бул. "Джеймс Баучер" предлага запазване на действащата в момента организация на движение в зоната. Кръговото кръстовище е решено по подобие на това при Телевизионна кула на бул. "Др. Цанков" и Алея Яворов, като разликата е в „изнесените" десни завои към бул. „Черни връх" от бул. „Дж. Баучер" посока север (Център) и посока юг (Витоша планина). При промяната на трамвайното трасе в градинката пред Енергопроект се предлага ул. "Кораб планина" от паркинга на сградата до ул. "Трепетлика" да стане за двупосочно движение, а също така и ул."Трепетлика" в участъка от „Кораб планина" до бул. "Дж. Баучер".

 

ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕ

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано