СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Кулата на Нотр Дам трябва да се възстанови
 Facebook

Кулата на Нотр Дам трябва да се възстанови23.04.2019 / 14:30 - CityBuild.bg

Това каза Филип Вилньов, главният архитект на ремонтните работи след първото си влизане в катедралата след пожара.

 

Архитектът успя да влезе в Нотр Дам за първи път, след като достъпът беше забранен заради опустошителния пожар, който разруши кулата и по-голямата част от покрива. Вилньов направи посещението, за да установи степента на щетите и да се опита да започне планове за възстановяване на опустошената сграда, съобщи The Connexion.

 

 

Архитектът обясни, че процедурите по разчистване и възстановяване ще бъдат бавни и внимателни и ще трябва да се правят малко по малко, като се започне с най-спешните приоритети. „Най-важното е да запазим най-слабите елементи", каза той. Катедралата е затворена и е под постоянно наблюдение. Строителите работят, за да подсигурят конструкцията, да ограничат всякакви допълнителни щети и да я подготвят за евентуални планове за реконструкция.

 

 

Снимки: Цвети Миланова за CityBuild.bg


Според арх. Вилньов кулата е шедьовър и тъй като са спасени статуите и цилиндъра на върха, то за него е очевидно - тя трябва да бъде възстановена.

 

 

 

Припомняме, че френският премиер заяви, че ще бъде обявен международен конкурс за архитекти за възстановяване на кулата на катедралата Нотр Дам. Едуар Филип обясни, че целта на конкурса е "да се направи кула, адаптирана към технологиите и предизвикателствата на нашето време". Той заяви, че международният конкурс ще даде идеи, върху които да се разсъждава за визията на кулата - дали да бъде възстановена в оригиналния си вид по дизайна на арх. Южен-Еманюел Виоле-льо-Дюк от 19 век или да има по-модерна визия.

 

 

През последните няколко години архитектурният историк Андрю Талон /който почина миналата година/ работи с лазерни скенери от Leica Geosystems, за да заснеме цялата вътрешност и външност на катедралата и да ги преобразува в точен дигитален триизмерен макет. Талон завършва цифровия архив на монумента през 2015 г.

 

Реставрацията на "Парижката Света Богородица" беше неизбежна. В момента, в който избухна пожарът, ремонтните дейности бяха започнали. Сега архитектите се надяват, че сканираните модели на Талон ще осигурят базова карта, по която да се проектира евентуалното повторно изграждане на изгорелите елементи. 

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от АРТ