СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Нова култова сграда разкриха археолозите в античния град Мисионис
 Facebook

Нова култова сграда разкриха археолозите в античния град Мисионис23.07.2019 / 12:27 - CityBuild.bg

По подобие на останалите 6 разкрити такива сгради, тя е изградена от хоросан, а подът е от плочки.

 

В началото на месеца стартира летният археологически сезон в античния град Мисионис край Търговище. През тази година работата на крепостта ще бъде съсредоточена върху проучването на сектора северно от Базилика №2. Разкрита е сграда, която по всяка вероятност е храм. По подобие на останалите 6 разкрити такива сгради на територията на Мисионис, новоразкритата е изградена от хоросан, а подът е от плочки. Открити са и фрагменти от стенопис.

 

 

Проучваните на крепостта обекти датират от времето на Първата и Втората българска държава, както и от ранновизантийския период (V-VI век). Археолозите представиха реставрираният баптистерий или т.нар. кръщелня, разкрита през миналата година. Съоръжението е експонирано, като над него е изградено защитно покритие, което да го предпазва от атмосферните влияния.

 

 

Община Търговище все още очаква становище по заявлението си, входирано в Министерството на културата, за прехвърляне на собствеността на Мисионис от държавна в общинска. В момента античният град попада в обхвата на горска територия. Прехвърлянето на собствеността ще позволи кандидатстване по различни програми и проекти за развитие на туристическия обект и изграждането на инфраструктура, която да улесни достъпа до него.

 

 
още от Новини

още от Любопитно