СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
В културен център ще се превърне Синагогата във Видин
 Facebook

В културен център ще се превърне Синагогата във Видин30.11.2017 / 10:26 - CityBuild.bg

Архитектурният проект за консервация и реставрация е на арх. Любомир Станиславов.

 

На 25 ноември Община Видин и Организация „Шалом" подписаха договора за дарение на Синагогата. Реставрацията ще се случи в близките пет години. Дарението включва поземлен имот с площ от 2 891 кв. м, с масивна едноетажна сграда - еврейска синагога, със застроена площ от 689 кв. м.

 

 

Видинската синагога се намира в непосредствена близост до митрополитския комплекс и джамията на Осман Пазвантоглу. През 1892 г. еврейската общност взема решение да се построи нова на мястото на предишната, изгоряла по време на Руско-турската война през 1878 г. Тя е изградена с дарения на евреите от Видин и цяла България. Открита е на 28 септември 1894 г.

 

Видинската синагога е втората по големина у нас след Софийската и архитектурният й вид наподобява този на еврейския храм в Будапеща. Била е действаща като молитвен дом до 1950 г. През 70-80-те години на миналия век в нея започва основен ремонт. От 1991 г. ремонтните дейности са спрени, а имотът е предаден на видинската еврейска общност на базата на договор между организацията на евреите „Шалом” и Министерството на културата.

 

По силата на подписания сега договор Синагогата става собственост на Община Видин, която има сериозни намерения за възстановяването на този паметник на културата. Общината разполага с архитектурен проект за консервация и реставрация на сградата и превръщането й в културен център „Жул Паскин“, изготвен преди години от арх. Любомир Станиславов /S Architectural Team, които разработиха проекта за обновяване на НДК в столицата/, одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство. Той предвижда консервационно-реставрационни дейности с високотехнологични материали. В проекта са предвидени и експозиционни пространства.

 

През 2014г. проектът за реставрация и адаптация на Синагогата във Видин в музей и културен център "Жул Паскин" е представен на Международен форум по опазване на недвижимото културно наследство на Министерството на културата.

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната

още от АРТ