СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Културният дом на Нефтохимика в Бургас отвори врати за посетители
 Facebook

Културният дом на Нефтохимика в Бургас отвори врати за посетители11.01.2021 / 12:34 - CityBuild.bg

Той разполага с 8 многофункционални и напълно обновени в духа на новите тенденции зали.

 

 

Културен дом на нефтохимика в Бургас вече е красив модерен център, в който всеки ще може да усеща артистичния дух на нашия град. Това каза в петък при представянето на напълно обновената сграда кметът Димитър Николов. Проектът "Реконструкция, ремонт и обновяване, внедряване на мерки за енергийна ефективност в Културен дом на Лукойл Нефтохим" се реализира чрез комбинирана подкрепа на безвъзмездна финансова помощ от ОП "Региони в растеж", финансов инструмент Фонд за градско развитие за регионите София и Южна България от Фонд за устойчиви градове и собствен принос на Община Бургас. Реализацията на проекта ще доведе до превръщането на Културния дом в най-голямата и съвременна сграда в община Бургас за провеждане на културни събития от различно естество.

 

 

Домът на нефтохимика вече разполага с 8 многофункционални и обновени в духа на новите тенденции зали. Преди реконструкцията те бяха 4. Всяка от тях разполага със собствена озвучителна система и подходящо осветление. Към всички има съблекални, обзаведени с душове и гардероби.

 

 

"Зрителната зала", която е най-голямата, разполага с 514 места. Сцената вече може да се върти, след като дълги години задвижващият механизъм не функционираше заради повреда. Това позволява декорите да бъдат сменяни по време на представление. С подобна опция могат да се похвалят само най-големите театри. За функционирането на сцената и провеждането на представленията са монтирани 30 чиги. Това са устройства за управление на завесите, които се управляват с микропроцесорен пулт.

 

 

 

След края на реконструкцията Зрителната зала бе кръстена на големия композитор - бургазлията Тончо Русев, което е едно признание за неговия талант и прекрасно творчество. Тя е оборудвана с изцяло ново осветление, което е монтирано на 4 управляеми моста. Обособени са две зони за хора в инвалидни колички. Старите седалки са подновени с нови и много по-удобни.

 

 

Важна част в Зрителната зала е оркестрината, което позволява в нея да се поставят не само театрални постановки, а още мюзикъли и оперети. Техническата кабина в Зрителната зала също е изцяло нова. Тя е разделена на три панела - за кинопрожекции, звук и осветление.

 

 

Камерната зала в културния център, разположена от страната на ул. "Христо Ботев", също дава възможност за провеждане на различни събития. Тя е със самостоятелен вход и е подходяща за репетиции, изложби, конференции. Оборудвана е с огледала и станки за балет, може да се използва и като картинна галерия. Две нови зали са обособени в надстройката на Дома на нефтохимика. Те са с площ от 135 и 85 кв. метра и разполагат с огледала, станки за балет, озвучаване. Подходящи са за изложби, семинари и презентации.

 

 

 

 

В Дома на нефтохимика има обособени няколко ателиета, които може да се използват за обучение по музика и рисуване. Изцяло обновени и обзаведени с огледала и специални лампи са гримьорните. Така се осигуряват добри условия за подготовка на артистите и бърза смяна на костюмите по време на представление.

 

 

Залата на Общинския съвет също е обновена. Тя също може да се използва за семинари и презентации. Към нея има специална витрина, в която ще бъдат поставени награди и отличия, които се връчват на изявени граждани, и символи на местното управление.

 

 

Фоайето също е многофункционално. Оборудвано е със конструкции за окачване на картини, за да може в него да се провеждат изложби. По стените са монтирани големи монитори за излъчване на видеоматериали и презентации. Обособени са 6 касови пункта за продажба на билети.

 

 

 

 

Другата новост в Дома на нефтохимика е вътрешният двор, в който е обособена сцена за провеждането на концерти, рецитали и други събития. За тяхното обезпечаване е осигурена мобилна озвучителна техника и осветление.

 

 

Сградата на НХК е свързана към газопреносната мрежа, оборудвана е с чилър система за отопление и охлаждане. Всяка една зала е снабдена със система за самостоятелно регулиране на температурата.

 

Изцяло обновени са външните пана - на фасадата към ул. "Христо Ботев" и във вътрешната част. Изцяло е възстановен и откритият по време на реконструкцията стенопис с нестинарки, който сега се намира в библиотеката към клуба на ветераните от Лукойл - Нефтохим.

 

В сградата на културния център са обособени административни кабинети. В средното крило ще се помещават руските клубове към НХК. В северното крило ще се намират омбудсманът и административните ръководства на Авиомузея и общинската дирекция за младежки дейности. В южното крило ще се помещават хората от Съюза на ветераните на Лукойл - Нефтохим - председателят и Управителният съвет на организацията, както и библиотеката към клуба.

 

Удобствата за хората с увреждания също бяха акцент при реконструкцията. Монтирани са два асансьора за лица с колички в северното и южното крило. Във вътрешната част са монтирани две пасарелки, които позволяват на хората с увреждания да стигат до всяка точка в сградата без да излизат от нея.

 

 

 

Към този момент повече от 20 школи и клубове са заявили желание да използват базата на Културен дом на нефтохимика за своята дейност. Те са в различни сфери - танци, театър, музика, спорт. Заявки за ползване на базата на НХК се получават непрекъснато.

 

 
още от Новини

още от Избрано

още от АРТ